Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně

Kábul/Islámábád - Pákistán a Afghánistán dnes zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy škály. Podle seizmologů bylo ohnisko otřesů 280 kilometrů severovýchodně od afghánského hlavního města. Otřesy byly citelné jak v Kábulu, tak v pákistánském hlavním městě Islámábádu a zaznamenali je i obyvatelé indického Dillí.

Oznámila to agentura Reuters, podle níž zatím nejsou zprávy o případných škodách či obětech na životech, ale oficiální činitelé se obávají, že se mrtví dají očekávat. „Zemětřesení bylo velmi silné a trvalo deset vteřin,“ řekl Munší Andul Madžíd, guvernér severoafghánské provincie Badachšán, kde bylo epicentrum otřesů. V této chudé oblasti Afghánistánu žijí obyvatelé v domcích z hlíny, které nemají šanci tak silnému zemětřesení odolat.

„Všichni moji kolegové utekli z kanceláře,“ uvedl reportér agentury Reuters v provincii Kunar na severovýchodě Afghánistánu. Lidé ale v panice utíkali ven z budov i v pákistánském hlavním městě Islámábádu a v Dillí, kde se při otřesech rozechvěly domy.

Silné zemětřesení, které postihlo severní Pákistán v říjnu 2005, si vyžádalo asi 73.000 obětí. Koncem 90. let zabily otřesy v provincii Badachšán tisíce lidí. V roce 2002 zahynulo nejméně patnáct set lidí při zemětřesení, které zasáhlo provincii Baghlán v pohoří Hindúkuš a zničilo město Nahrin.