Putin zkoušel ruský navigační systém na svém psu

Moskva - Ruský satelitní navigační systém zatím není plně funkční, ale zdá se, že funguje na psa ministerského předsedy Vladimira Putina. Ruského premiéra dnes jeho náměstek Sergej Ivanov informoval o pokroku s ruským globálním navigačním systémem. Ruská televize odvysílala záběry, na kterých oba politici zkoušeli nasadit Putinově černé labradorce Kony obojek se zařízením, které umožní psa lokalizovat.

„Vrtí ocasem, tak se jí to líbí,“ poznamenal Putin, když sledoval svou labradorku, jak se prohání kolem premiérské rezidence na předměstí Moskvy s navigačním obojkem na krku.  

Ivanov oznámil, že zařízení je v pohotovostní (standby) pozici, když se pes nehýbe. „Když se třeba válí v louži,“ chtěl Ivanov situaci přiblížit Putinovi. Ten mu ale se smíchem skočil do řeči: „Můj pes není prase, aby se válel v louži.“

Ruský navigační systém…

…který nese označení GLONASS, byl vyvinut už za éry Sovětského svazu jako odpověď na americký Global Positioning Systems.  Jeho uvedení do praxe se ale ve zmatcích, do nichž zem upadla po rozpadu Sovětského svazu, hodně zpomalilo. Podle Ivanova by měl systém začít fungovat do konce roku a měl by používat 21 satelitů.