Bomba v Aténách díky bdělé ochrance nevybuchla

Atény - Řecké policii se dnes na předměstí Atén podařilo zmařit pumový atentát. Silnou časovanou bombu zneškodnili pyrotechnici v autě před pobočkou Citibank krátce před svítáním. Na podezřelé auto upozornila policisty ochranka banky. Policie v autě našla pět propanbutanových lahví naplněných výbušninou.

Policisté pokus o atentát překazili jen několik hodin poté, co ozbrojenci zaútočili na budovu soukromé televizní stanice. Při incidentu ale nebyl nikdo zraněn. Vzbudil nicméně obavy, že řecké militantní skupiny si vybírají za terč svých útoků další cíle.

Šlo o další akci Revolučního boje?

Na přelomu roku byly v Aténách spáchány dva atentáty, k nimž se později přihlásila teroristická skupina Revoluční boj (EA). Šlo o útok proti třem policistům před ministerstvem kultury ve čtvrti Exarchia z 5. ledna, při němž byl jeden policista těžce raněn, a k útoku proti policejní dodávce z 23. prosince. Ten se obešel bez zranění.

Řecká policie potvrdila, že jedna ze zbraní použitých při střelbě na policisty ve čtvrti Exarchia se již objevila v dubnu 2007 při útoku proti policejní stanici v aténské čtvrti Nea Iónia. Tento útok, při němž nebyl nikdo raněn, byl dosud poslední, k němuž se skupina přihlásila.

Skupina Revoluční boj se objevila na řecké scéně v roce 2003. Experti soudí, že se považuje za nástupkyni teroristického Hnutí 17. listopadu, které v letech 1975-2000 spáchalo 23 vražd a bylo před sedmi lety rozbito. EA je na seznamu teroristických organizací Evropské unie a je považována za jednu z nejnebezpečnějších skupin v Řecku. Dosud se přihlásila k osmi atentátům v Aténách. Mezi nimi je i raketový útok na velvyslanectví USA z ledna 2007, který ale způsobil jen hmotné škody. Celkem si těchto osm útoků vyžádalo tři lehce raněné.