Při atentátu zahynul vysoký představitel Fatahu a OOP

Bejrút - Vysoký představitel palestinského hnutí Fatah a jeden z vůdců Organizace pro osvobození Palestiny v Libanonu Kamal Mazat dnes zahynul při explozi bomby na jihu Libanonu. Spolu s ním bomba zabila i čtyři jeho osobní strážce. Nálož útočníci odpálili u silnice u palestinského uprchlického tábora Míja Míja na jihu Libanonu právě v okamžiku, kdy tudy politik projížděl v autě. Mluvčí Fatahu označil útok za vraždu.

Podle agentury Reuters zatím není jasné, kdo za atentátem stojí. Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odsoudil Mazatovu smrt jako teroristický čin.

Kamal Mazat byl v minulosti zodpovědný za zpravodajské služby v hnutí Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, která je hlavní složkou Organizace pro osvobození Palestiny (OOP). V táboře Míja Míja a v sousedním táboře Ajn Hilvá, kde Fatah a další islámské frakce soupeří o vliv, panuje napětí. Při potyčce v Míja Míja zahynuli v neděli dva lidé.

  • Libanonští hasiči likvidují následky atentátu na vysokého představitele Fatahu a OOP Kamala Mazata. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/753/75258.jpg
  • Vysoký představitel Fatahu a OOP Kamal Mazat zahynul při atentátu. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/753/75256.jpg