„Mstitelé“ v Haagu odsouzeni za vraždy bosenských muslimů

Haag - Doživotí a 30letý trest za mřížemi dnes udělil Mezinárodní trestní tribunál v Haagu (ICTY) dvěma bosensko-srbským velitelům. Soud je uznal vinnými z vraždy a dalších zločinů páchaných na bosenských muslimech. Bratranci Milan a Sredoje Lukičovi během bosenské války v první polovině 90. let upálili 140 civilistů, včetně žen a dětí.

„Senát rozhodl, že Milan Lukić stráví zbytek života ve vězení a Sredoje Lukić se odsuzuje k třiceti letům vězení,“ uvedl soudce Patrick Robinson.   

Bratranci Lukičovi byli uznáni vinnými z nelítostných vražd a vyhlazování muslimských civilistů v Bosně, které páchala polovojenská skupina zvaná Mstitelé. Ta za války napadala bosenské muslimy v okolí Višegradu na jihovýchodě Bosny. Jejím velitelem byl dnes jednačtyřicetiletý Milan Lukić.   

V červnu 1992 oba obvinění zavraždili na 70 bosenskomuslimských žen, dětí a starých osob, které zavřeli do jednoho domu ve Višegradu a ten zapálili. Ty, kteří se pokusili uniknout okny, zastřelili.   

Milan Lukić má na svědomí život také sedmi desítek bosenských muslimů, které rovněž v červnu 1992 zavřel do jednoho domu v Bikavaci u Višegradu a utěsnil všechny únikové cesty. Do domu potom vhodil granáty. Sredoje Lukiče soud tohoto obvinění zprostil, protože neměl dost důkazů.   

Sredoje Lukić, který se ukrýval od konce 90. let, se v září 2005 sám vzdal bosenskosrbským úřadům. Milan Lukić byl tentýž rok zadržen v Argentině a poté vydán mezinárodnímu soudu.

Oba obžalovaní, kteří patřili k desítce nejhledanějších osob obviněných z válečných zločinů spáchaných za bosenské války, tvrdí, že jsou nevinní a že v době spáchání zločinů nebyli ve Višegradu. Jejich obhájci žádali, aby byli zproštěni obvinění.

Milan Lukić
Zdroj: ČT24