Obama: Krizi v Hondurasu nemohu vyřešit sám

Washington - Americký prezident Barack Obama v pátek prohlásil, že nezná rychlou cestu, jak vyřešit politickou krizi v Hondurasu, kde stoupenci vojenského puče odmítají, aby se svržený prezident Manuel Zelaya vrátil k moci. I když mnohé státy mezinárodního společenství, včetně USA či EU, již několikrát vyjádřily svou podporu bývalému vůdci, stále nic nenasvědčuje tomu, že by se situace mohla změnit. V této středoamerické zemi je stále u moci někdejší šéf parlamentu Robert Micheletti.

Obama řekl novinářům, že stále podporuje myšlenku, aby se Zelaya, který byl v červnu svržen a vypuzen do ciziny, vrátil do úřadu, ale že Spojené státy nepodniknou jednostrannou akci. „Rádi bychom ho viděli, že je schopen se v míru vrátit a pokračovat ve svém mandátu, ale jsme jen jedna země z mnohých a budeme se tím zabývat v mezinárodním kontextu,“ prohlásil Obama na Zelayovu adresu.

Barack Obama

„Nemohu zmáčknout knoflík a zčistajasna vrátit pana Zelayu do dřívějšího stavu.“

Spojené státy v reakci na puč zmrazily vojenskou pomoc Hondurasu ve výši 16,5 milionu dolarů a Zelayovo svržení odsoudily, stejně jako to učinily vlády latinskoamerických zemí a Evropská unie. Ale faktická vláda v čele s Robertem Michelettim podle všeho má doma podporu a honduraská politická i ekonomická elita už se dala slyšet, že ji podpoří, i kdyby to mělo znamenat, že ji zahraničí neuzná.

Zelaya, spojenec levicového venezuelského prezidenta Huga Cháveze, v úterý prohlásil, že Spojené státy potřebují jen napnout své pěsti a vypudit faktickou vládu. „Je důležité si všimnout určité ironie, že lidé, kteří si stěžovali na USA, že se vměšují do záležitostí Latinské Ameriky, si nyní stěžují, že se nevměšují dostatečně silně,“ reagoval Obama.