V Německu vyjela na vodu první solární loď

Berlín - Němečtí vědci přišli s novým využitím sluneční energie. Na vodu oficiálně spustili první loď poháněnou slunečními paprsky. Plavidlo Solon uveze šedesát pasažérů a má být první vlaštovkou ekologické lodní dopravy v německém hlavním městě. Pohon zajišťuje čtyřiadvacet fotovoltaických panelů na střeše, Solon ale na vodu může i bez slunečních paprsků.

„Baterie mají dostatečnou kapacitu, aby vydržely týden. A fotovoltaický generátor je schopný vyprodukovat tolik energie, kolik jí je právě na jeden týden potřeba,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Solon AG Thomas Krupke.

Ve srovnání s konkurencí má katamaran pro šedesát cestujících další přednosti, například žádný hluk spalovacího motoru ani páchnoucí kouř. Případné zájemce o koupi Solona by neměly odradit ani pořizovací náklady. „Cena je srovnatelná s podobnými loděmi poháněnými dieselovým motorem. Automobilový průmysl tvrdí, že je potřeba vyvíjet nové baterie. Tahle technologie přitom úplně stačí,“ řekl spolutvůrce lodi Thomas Meyer.

První loď na solární pohon v provozu (zdroj: ČT24)

Společnost Solon tvrdí, že její výtvor s nulovými emisemi je řešením pro městskou lodní dopravu. Majitelé podobných plavidel navíc ušetří za palivo do lodí se spalovacím motorem.