Skleněná fontána z EXPO 58 se předvede v plném lesku

Praha - Úspěšnou československou účast na EXPO 58 mapovala nedávno rozsáhlá výstava Bruselský sen. Jeden z oceněných exponátů na světové výstavě, skleněnou interiérovou fontánu, si budou moci brzy prohlédnout návštěvníci Národního technického muzea, které prochází několikaletou rekonstrukcí. Otevření všech původních i nových expozic se plánuje na podzim příštího roku. Jejich součástí bude také skleněná fontána, která dnes byla v prostorách muzea slavnostně odhalena.

Československý pavilon na EXPO 58 v Bruselu ohromil svět i díky tomuto originálnímu dílu. Interiérová fontána z dílny architektů Adolfa Benše a Jaroslava Kadlece a malířky Dany Hlobilové byla jedním z prvních uměleckých děl zasazených do veřejného prostoru a porota ji v Bruselu ocenila čestným diplomem.

Od roku 1959 až do počátku devadesátých let ale fontána chátrala. Původně totiž byla určena do interiéru, přitom mnoho let snášela nepřízně počasí ve venkovním parku u galerie v Nitře. V polovině 90. let nabídla zchátralou fontánu její autorce. Hlobilová pak fontánu v roce 2005 věnovala Národnímu technickému muzeu s podmínkou, že ji muzeum uvede do původního stavu a najde pro ni místo.

Skleněná fontána z EXPO 58 se dočkala opravy (zdroj: ČT24)

Na restaurování čekal ceněný exponát ze světové výstavy tři roky, než se muzeu podařilo získat potřebných 900 tisíc korun. Odborníci poté zrestaurovali mozaikový plášť, který přenesli na nový bazén, vyrobený podle původního plánu. Nové skleněné mísy vyrobila stejná sklárna, která dělala originály.

Restaurovaná fontána byla na návrh architekta Davida Vávry instalována v respiriu třetího patra muzea.

EXPO 58 připomněla loni rozsáhlá výstava Bruselský sen. Po úspěchu v Praze a v Brně připravili její autoři i slovenskou verzi. Otevřena bude ve Slovenské národní galerii 24. září a oproti české variantě připomene více práci slovenských tvůrců.

Skleněná fontána z EXPO 58
Zdroj: ČT24