Italští antropologové: Našli jsme ostatky Caravaggia

Řím - Tým italských antropologů dnes oznámil, že identifikoval kosterní pozůstatky slavného italského malíře Caravaggia (1571-1610), který zemřel před 400 lety z dosud neobjasněných příčin. „Můžeme potvrdit, že jsme nalezli ostatky Michelangela Merisiho, více známého pod jménem Caravaggio,“ uvedl vedoucí antropologického týmu Giorgio Gruppioni na dnešní tiskové konferenci. Zpráva je o to senzačnější, že místo posledního odpočinku Caravaggia bylo dlouhou dobu neznámé.

Vědci připustili, že vzhledem k obtížím s takto starou DNA nebudou mít v této věci nikdy stoprocentní jistotu. Pravděpodobnost, že jde o Caravaggiovy kosti vyhodnotili na 85 procent.

Tento vědecký projekt začal před šesti měsíci v temné toskánské kryptě, do které byly podle znovuobjevených písemných pramenů Caravaggiovy ostatky uloženy. Vědci se zde zaměřili na výběr mužských koster vykazující známky stáří kolem 40 let a pocházející přibližně z doby Caravaggiova života. Následně je podrobili důkladné analýze v laboratořích, zejména radiokarbonové dataci a analýze DNA. Součástí projektu bylo také porovnání DNA ostatků s DNA nositelů příjmení Merisi, kteří žijí v dané oblasti. Údajná Caravaggiova lebka byla také porovnávána pomocí počítačové projekce s malířovými autoportréty.

Pravděpodobné Caravaggiovy kosti jsou nyní vystaveny v severoitalském městě Ravenna, ve kterém se prováděla většina antropologických analýz. Několik týdnů budou vystaveny i ve městě Porto Ercole, kde malíř před 400 lety zemřel.

Caravaggio byl italský malíř. Obvykle je řazen mezi představitele barokního stylu. Jeho přínos spočíval ve větší realističnosti zobrazovaných mytologických a biblických postav, jejichž předobrazem byli prostí lidé jeho doby. Znám je i nezřízeným životem, mnoho času trávil návštěvami nevěstinců a hospod. Příčinou smrti devětatřicetiletého Caravaggia mohlo být podle některých teorií náhlé propuknutí malárie, syfilis, záchvat, nebo vražda z rukou některého z jeho mnoha nepřátel, které si umělec nadělal během svého bouřlivého života.