Drogový boss Coke odmítl před soudem vinu

New York - Šéf jamajského drogového gangu Christopher „Dudus“ Coke, obžalovaný z obchodu s drogami a se zbraněmi, dnes před soudem na newyorském Manhattanu prohlásil, že je nevinen. Jamajka ho vydala do Spojených států k soudnímu stíhání, hrozí mu doživotí. Pátrání po Cokeovi koncem května vyvolalo v Kingstonu ostré střety mezi jeho příznivci a armádou. Boje si vyžádaly 76 mrtvých. V úterý ho policie zatkla při rutinní dálniční kontrole. Údajně jel na americkou ambasádu, aby se vzdal.

Coke, než by zůstal v jamajském vězení, raději počítal s tím, že ho Jamajka vydá k soudu do USA. Vzdal se proto i práva na odvolání proti rozhodnutí o vydání do Spojených států. Ty Cokea viní z pašování kokainu a marihuany na americké území a z obchodování se zbraněmi. Ve Spojených státech mu za to hrozí doživotí. 

Policie zatkla Cokea v úterý při rutinní kontrole na dálnici. Coke jel údajně na americké velvyslanectví v Kingstonu, aby se tam vzdal. 

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)

Pátrání po Dudusovi vyvolalo koncem května v hlavním městě Kingstonu násilnosti mezi policií a vojáky na jedné straně a Dudusovými spojenci na straně druhé. Při čtyřdenních ozbrojených střetech zemřelo 76 lidí. Vláda poté vyhlásila výjimečný stav.   

Coke, stejně jako předtím jeho otec, byl vůdcem gangu Shower Posse, pojmenovaného podle zvyku zasypat nepřátele sprškou kulek. Skupina má na svědomí životy stovek lidí během kokainových válek v 80. letech.

Coke po zatčení
Zdroj: ČT24