Společnost BP začala ucpávat vrt, za únik ropy jí ale hrozí pokuta 4 miliardy

New Orleans - Společnost BP zahájila pokus o ucpání poškozeného vrtu, z něhož do Mexického zálivu několik měsíců proudila ropa. Experti budou do vrtu přes prozatímní kryt vhánět bahno a posléze i cement. Pokud půjde všechno podle plánu, celá operace bude hotová do konce srpna. BP se ale ani tak zřejmě nedostane z problémů, podle posledních odhadů za únik ropy do Mexického zálivu hrozí pokuta nejméně čtyři miliardy dolarů. Do moře uniklo asi pět milionů barelů ropy.

Admirál americké pobřežní stráže Thad Allen, který koordinuje záchranné práce, dnes ale varoval, že tečku za havárií možná učiní až dokončení prací na pomocných vrtech. Jimi by BP mohla vhánět bahno a cement do vrtu i zespodu, a ukončit tak únik, který Bílý dům označil za nejhorší ekologickou katastrofu v dějinách země. „Statické umrtvení není jednorázová akce. Je to jen jedna z částí diagnostického testu. Neznamená to ještě úplný konec,“ upozornil Allen, podle nějž jsou řešením pomocné vrty.

Sledujte živě práce na ucpávání vrtu: video ZDE.

Na včerejšek si navíc BP naplánovala testy injektáže, které předcházejí statickému umrtvení. Během konečných příprav se ale ukázalo, že je na potrubí malý otvor, a že pomocný kryt tedy úplně netěsní.

„Snad všichni si přejí, aby to skončilo co nejdříve. Mojí povinností je ale říct vám pravdu. Možná to bude znít trochu konzervativně, ale měli bychom si uvědomit, že to, jak se vrt zachová, nepoznáme dřív, než tam začneme pumpovat bahno,“ poznamenal Allen.

Dnes pracovníci nicméně začali s ucpáváním vrtu pomocí zvonu, později by měli hnát materiál i do dvou pomocných vrtů, které vyhloubili v minulých týdnech. Zaslepovací operace má tedy dvě části, tou první je takzvaný top kill, kdy pomocí speciálního potrubí začne ucpávání vrtu seshora těžkým bahnem a později i betonem. Tuto operaci následně doplní takzvaný bottom kill, tedy zaslepení vrtu zespodu, kdy se pomocí odlehčovacích šachet beton požene přímo do ložiska havarovaného vrtu.

Grafika podmořského vrtu a dvou odlehčovacích šachet ZDE.

Celá operace by mohla skončit koncem srpna. Termíny ale může opět posunout tropická bouře, která může práce na dně moře ještě zkomplikovat podobně jako bouře o víkendu.

Do moře uniklo 5 milionů barelů ropy

Podle posledních odhadů od 20. dubna, kdy v Mexickém zálivu vybuchla ropná plošina Deep Horizon, do 15. června, kdy se podařilo havarovaný vrt utěsnit tak, aby z něj do moře netekla žádná ropa, uniklo do oceánu téměř pět milionů barelů ropy. Za tu dobu se podařilo společnosti BP zachytit pouze 800 tisíc barelů ropy.

Americký deník The Wall Street Journal informoval, že společnosti za nehodu a následnou ropnou katastrofu hrozí pokuta. BP by podle listu měla Spojeným státům zaplatit až 4 300 dolarů za každý uniklý barel ropy do moře. Celkem by tak společnost zaplatila 4,9 miliardy dolarů.