Sebevraždy zaměstnanců France Télécom neustaly

Paříž - Sebevraždy zaměstnanců opět děsí France Télécom. Odbory oznámily, že v posledních dvou týdnech si vzalo život pět zaměstnanců, podle příbuzných kvůli pracovním podmínkám. Celkem letos spáchalo sebevraždu již 23 pracovníků polostátního gigantu. Začátkem roku si skandál vyžádal výměnu manažerů. Podobný případ najdeme i v Americe. Dva lidé přišli o život a třetí byl v kritickém stavu hospitalizován ve Filadelfii poté, co na ně spustila střelbu žena. Tu krátce předtím propustili ze zaměstnání.

Nebývalý nárůst sebevražd ve francouzské společnosti Télécom přinutil firmu v únoru k netradičnímu kroku. S odboráři podepsali dohodu o rovnováze mezi soukromým a pracovním životem. Od roku 2008 kvůli poměrům ve firmě dobrovolně ukončilo život 37 lidí. Průzkum zaměstnanců ukázal, že byli chodem firmy znechuceni vzhledem k mimořádně náročným pracovním podmínkám a nátlaku společnosti. Zaměstnanci například nemohli bez dovolení na záchod a žádosti o dovolenou zůstávaly bez odezvy.

V souvislosti s nárůstem sebevražd začala na vedení firmy tlačit i francouzská vláda. Společnost zřídila telefonní linku, na které se mohou lidé spojit s psychologem. Francouzské ministerstvo práce otevřelo také internetovou stránku, na které se mohou zaměstnanci i vedení vyjadřovat anonymně i adresně ke svým pracovním podmínkám.

Rozhovor s Jaroslavem Vostatkem a Václavem Větvičkou (zdroj: ČT24)