Pentagon čeká zveřejnění utajovaných informací o válce v Iráku

Washington - Organizace WikiLeaks chce opět publikovat na svých internetových stránkách tajné dokumenty Pentagonu. Tentokrát by se mělo jednat o 400 tisíc dokumentů o válce v Iráku. Informace by se měly týkat bojových činností, iráckých bezpečnostních sil nebo civilních obětí.  Organizace Wikileaks už v červenci k velké nelibosti Washingtonu zveřejnila 70 tisíc dokumentů o válce v Afghánistánu.

Mluvčí Pentagonu Dave Lapan uvedl, že přestože termín úniku informací stále není znám, ministerstvo obrany je v pohotovosti a dalo dohromady 120 expertů. Ti budou zjišťovat, zda a jak mohou informace proniknuté na veřejnost poškodit americké zájmy. „Jedná se o stejný tým, jaký jsme sestavili po publikaci dokumentů o válce v Afghánistánu,“ dodal Lapan. Zároveň by podle něj měly být dokumenty vráceny Pentagonu: „Nevěřím, že WikiLeaks nebo někdo jiný má potřebné odborné znalosti. Není to tak jednoduché jako zveřejnit jména. Jsou zde další věci a dokumenty, které neobsahují jména, přesto jsou potencionálně poškozující.“

Jestli se tyto zprávy potvrdí, bude únik informací mnohem rozsáhlejšího charakteru než za podobné situace v červenci. Tehdy uniklo na veřejnost díky WikiLeaks přibližně 70 tisíc dokumentů týkajících se předchozích devíti let valčení v Afghánistánu. Přestože se prý údaje netýkaly podstatných odhalení, jednalo se o nejrozsáhlejší únik informací podobného typu ve vojenské historii Spojených států.

Kritika WikiLeaks ze strany expertů

Zkušenosti z červencové situace donutila experty, aby varovali před dalším podobným krokem WikiLeaks. Ten by mohl zapříčinit smrt nejen amerických vojáků, ale i civilistů, neboť některé dokumenty mohou obsahovat jména těch, kteří pomáhali spojeneckým silám.

WikiLeaks sama sebe přestavuje jako neziskovou organizaci, kterou založili zastánci lidských práv, žurnalisté a další z řad zainteresované veřejnosti. Pentagon od této organizace požaduje veškeré utajované informace zpět a kritické hlasy zároveň zpochybňují její protiválečný program.

WikiLeaks
Zdroj: ČT24