Německo hlásí další oběti střevní nákazy

Berlín - V Německu zemřelo už 14 lidí po nákaze nebezpečnou střevní bakterií. Dalších nejméně 30 lidí je v kritickém stavu. Lékaři proto počítají s dalšími úmrtími. Prvním pozitivním faktem je, že nemocných s krvácivým průjmem za poslední hodiny nepřibývá tolik jako v předchozím období. Dosud byla na německém území infekce prokázána nebo na ni mají zdravotníci podezření u více než 1200 osob. Jako zdroj nákazy odhalili Němci salátové okurky ze Španělska. Nevylučují ale, že se může šířit i jinými druhy zeleniny. Více než stovka potenciálně nebezpečných španělských okurek se dostala do prodeje také v Česku, objeveny byly rovněž v rakouských obchodech.

Na seznamu obětí dnes přibyly dvě ženy ze spolkové země Severní Porýní - Vestfálsko na západě země, 87letá žena z Parchimu v Meklenbursku - Předním Pomořansku na severovýchodě Německa a 75letý muž ze Šlesvicka-Holštýnska. Nejhorší situace je nadále v Hamburku a okolí. „Ztratíme další lidi,“ prohlásil dnes bez obalu šéf hamburské univerzitní kliniky Jörg Debatin. Na jejím oddělení intenzivní péče v současnosti leží s nákazou čtyři děti a 14 dospělých.

Německá vláda podle ministra zdravotnictví Daniela Bahra počítá s dalším šířením onemocnění. Bahr to uvedl po poradě spolkových a zemských činitelů zodpovědných za zdravotnictví a ochranu spotřebitelů: „Výsledkem naší schůzky je, že musíme bohužel počítat s dalším růstem počtu případů.“ Podle ministra existují příznaky, že zdroj nákazy je stále aktivní a dále se šíří. Občané by se měli v tomto směru chovat co nejopatrněji. „Na identifikaci zdroje pracujeme s nejvyšším úsilím,“ zdůraznil.

Nákaza se šíří i Evropou, experti varují před panikou

Bakterie zvaná enterohemoragická Escherichia coli způsobuje takzvaný hemolyticko-uremický syndrom, při němž pacientům selhávají ledviny a trpí chudokrevností. S tímto syndromem leží nyní v německých nemocnicích 30 lidí, kterým přestaly úplně fungovat ledviny a nacházejí se v kritickém stavu. I kdyby se vyléčili, hrozí jim trvalé poškození ledvin a nervové soustavy. Nemoc se v posledních dnech objevila také v Británii, Švédsku, Dánsku, Nizozemsku a Švýcarsku. Poslední postiženou zemí je Francie, kde byly odhaleny tři případy nákazy. V žádném jiném státě kromě Německa si ale zatím žádné lidské ztráty nevyžádala.

Navzdory jejímu šíření a upozornění zdravotníků, že vrchol této epidemie ještě nenastal, varují němečtí experti před panikou. Podle viceprezidenta Spolkové lékařské komory Franka-Ulricha Montgomeryho je situace zvládnutelná, pokud budou lidé dodržovat hygienická pravidla a na čas se zřeknou syrových rajčat, listového salátu a salátových okurek, před jejichž konzumací odborníci už dříve varovali.

Enterohemoragická Escherichia coli
Zdroj: ČT24