Peru: Humala ve volbách těsně vítězí nad Fujimoriovou

Lima – Vítězem prezidentských voleb v Peru se prohlásil levicový kandidát Ollanta Humala. Po sečtení více než 94 procent hlasovacích lístků získal ve druhém kole podle státní volební komise 51,4 procenta hlasů, jeho pravicová rivalka Keiko Fujimoriová 48,6 procenta. Humalu už jeho příznivci začali oslavovat; Fujimoriová přiznala porážku a uznala Humalovo vítězství.

Asi pět tisíc Humalových stoupenců s vlajkami tančilo v centru Limy a skandovalo: „Humala prezident!“ Na shromáždění Fujimoriové se sešlo naproti tomu jen asi 200 lidí. Fujimoriová vyloučila, že by požadovala přepočítávání hlasů. V druhém kole prezidentských voleb rozhodovalo o budoucí hlavě státu asi dvacet milionů peruánských voličů. Poslední předvolební průzkumy dávaly oběma kandidátům prakticky rovnou šanci na vítězství.

V prvním kole v dubnu zvítězil Humala

Bývalý armádní důstojník Humala zvítězil v prvním kole voleb 10. dubna, Fujimoriová obsadila druhé místo se ztrátou osmi procentních bodů. Ke zvolení hned v prvním kole bylo zapotřebí získat nejméně padesát procent hlasů, na což žádný z kandidátů neměl naději. Fujimoriová od té doby vytrvale dotahovala v průzkumech na Humalu, kterého před měsícem dokonce předstihla o dva procentní body. Těsně před hlasováním ale opět zaostávala o pár desetin.

Pravicová politička je dcerou bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, který byl odsouzen za porušování lidských práv při potlačování levicové gerily v zemi, za korupci a za zneužívání moci. Keiko ale voliče ubezpečila, že v případě svého vítězství rozhodně neudělí svému otci milost. Hlavními tématy předvolební kampaně byl boj s chudobou, vzdělání, korupce či obchod s drogami - Peru reálně hrozí, že od Kolumbie převezme primát ve výrobě kokainu.