Libye ať shoří, prohlásil Kaddáfí

Tripolis – Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí se možná skrývá v pouštním městě Bání Valíd asi 150 kilometrů jižně od hlavního města Tripolisu. S odvoláním na nejmenované důvěryhodné zdroje to dnes oznámil člen tripoliského vojenského štábu Abdal Madžíd. Kaddáfí se údajně do Bání Valídu uchýlil spolu se svým synem Sajfem Islámem a šéfem rozvědky Abdalláhem Sanúsím tři dny poté, co Tripolis padl do rukou rebelů. Jiné zdroje zatím zprávu nepotvrdily. Kaddáfí v nové audionahrávce vybídl své stoupence, aby nepřestávali klást odpor. Podle něj jsou mezi povstalci a NATO rozpory. Libyjští rebelové dnes také prodloužili o týden ultimátum, dokdy mají loajalisté ve městě Syrta složit zbraně. Původně mělo vypršet tuto sobotu. Spojené státy dnes také požádaly novou libyjskou vládu, aby znovu poslala do vězení atentátníka Midžrahího, odsouzeného za útok na americké letadlo nad skotským městem Lockerbie. O budoucnosti Libye jednali na konferenci v Paříži představitelé libyjské opozice s desítkami zástupců zemí celého světa.

Ozbrojený útok na město, které je centrem nejmocnějšího libyjského kmene Varfálla, je pro tuto chvíli vyloučen. K příslušníkům kmene totiž patří mnozí povstalečtí bojovníci ze Zlitánu a Benghází. Pozice rebelů jsou vzdáleny od města asi 30 kilometrů. Povstalci oslovili kmeny v Bání Valídu s žádostí o Kaddáfího vydání, ale odpovědi se nedočkali. Další postup nyní zvažují a řešení prý se najde do čtyř dnů.

Kaddáfího syn Sajf Islám vyzval k boji proti povstalcům. „Vyzýváme rebely, přijďte do města Syrta a uvidíte. Čeká tu na vás 20 tisíc ozbrojených mužů, jsou připravení a nadšeni do boje. Odpor pokračuje a naše vítězství je blízko,“ prohlásil. Povstalci tvrdí, že se jim ozval také další Kaddáfího syn Saadí a nabízel kapitulaci. To Saadí popřel, uznal ale, že by s povstalci rád vyjednával. 

Ke konfliktním zprávám se dnes připojil i alžírský list Al-Vatan. Kaddáfí je podle něj i se svými blízkými na alžírsko-libyjských hranicích, kde se neúspěšně pokusil kontaktovat alžírského prezidenta Abdala Azíze Butefliku s žádostí o azyl.

Kaddáfí: Libye ať shoří

Arabské televizní stanice dnes zveřejnily další zvukový záznam se vzkazem Muammara Kaddáfího. Bývalý libyjský vůdce v něm vybízí své stoupence, aby dál bojovali. Řekl také, že mezi povstalci a Severoatlantickou aliancí jsou rozpory. „I když neslyšíte můj hlas, pokračujte v odboji,“ prohlásil Kaddáfí. „Mezi Aliancí agrese (NATO) a jejími agenty (povstalci) jsou rozpory,“ uvedl také.

Výňatky z nového poselství odvysílaly televize Al-Arabíja a syrská TV Al-Raj, která posléze zveřejnila i zvukový záznam. Podle anglického webu televize Al-Arabíja jde o čtvrtý audiozáznam Kaddáfího od jeho vyhnání z metropole minulý týden. Povstalce v něm podle tohoto zdroje obvinil, že se spoléhají na najaté žoldáky. „Nevzdáme se. Nejsme ženy. Budeme pokračovat v bojích,“ uvedl také Kaddáfí podle arabských zdrojů, které citovaly světové agentury.

„Když chtějí dlouhou bitvu, mají ji mít. Když Libye shoří, kdo jí bude moci vládnout? Ať shoří,“ prohlásil prý s tím, že je na dlouhou bitvu připraven.

Kaddáfího premiér podpořil povstalce

Premiér svržené libyjské vlády dnes arabským médiím řekl, že podporuje opozici bojující proti Kaddáfímu. Prohlásil také, že zůstává v Libyi a je v kontaktu se vzbouřeneckou Přechodnou národní radou. Vyjádření Bagdádího Alího Mahmúdího představuje další bod pro rebely.

Mahmúdí funkci generálního tajemníka Všeobecného lidového výboru, odpovídající postu předsedy vlády, zastával od roku 2006. Televizi Al-Arabíja dnes řekl, že je v kontaktu s povstaleckým vedením. „Sdělili jsme jim, že jsme s lidem a jsme připraveni sloužit naší zemi v budoucnosti,“ uvedl.

Někteří velitelé libyjských rebelů jsou prý napojeni na al-Káidu

Mezi hlavními vojenskými veliteli libyjských povstalců jsou údajně lidé podezřelí z příslušnosti k radikálním islámským skupinám možná napojeným na teroristickou síť al-Káida. Podle agentury AFP je jedním z nich velitel povstaleckých sil v Tripolisu Abdal Hakím Belhadž. Povstalci ale vazby na teroristy odmítají. Možnost kontaktů Belhadže s teroristy popírá i Francie. Podle vojenského mluvčího povstalců Ahmada Umara Báního „Belhadž sdílí sen každého libyjského revolucionáře o budování demokratického státu“.

„Nelze vyloučit, že mezi bojovníky se vyskytují některé extrémní elementy, ale o skupinách, jako je al-Káida, nelze hovořit,“ řekl AFP zástupce náčelníka hlavního povstaleckého štábu Slíman Mahmúd. „V Libyi je umírněná a vstřícná společnost, nic takového jako al-Káida u nás neexistuje,“ dodal generál.

Belhadž, který velel útoku na pevnost Báb al-Azízíja, hlavní tripoliské sídlo svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, je podle francouzského listu Libération zakladatelem Islámské bojové skupiny (ICG), která je na Al-Káidu napojená. V roce 2004 byl údajně zadržen agenty americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), kteří ho pak předali úřadům Muammara Kaddáfího.

Alžírský ministr zahraničí Murad Medelsí dnes francouzským novinářům řekl, že severoafrická odnož Al-Káidy nepochybně během libyjského povstání získala v této zemi zbraně. „Nejde o obavu nebo pocit, je to jistota,“ řekl Medelsí, jehož země bojové aktivity libyjských povstalců vždy komentovala s chladným odstupem.