Atentátníka z Lockerbie libyjští rebelové nevydají

Tripolis – Libyjská povstalecká vláda nevydá Abdala Basata Muhammada Midžrahího, jenž byl jako jediný odsouzen za podíl na atentátu na americké letadlo nad skotským Lockerbie před 23 lety. „Nevydáme žádného libyjského občana. Byl to (Muammar) Kaddáfí, kdo vydával libyjské státní příslušníky,“ prohlásil Muhammad Aladží, který v Přechodné národní radě zastává post ministra spravedlnosti.

Midžrahí byl jako jediný usvědčen z podílu na atentátu na americké letadlo, které spadlo v roce 1988 na skotské Lockerbie. V jeho troskách zahynulo 270 lidí, většina z nich byli Američané. Midžrahí byl před dvěma roky propuštěn ze skotské věznice ze zdravotních důvodů do Libye. Podle lékařského posudku trpěl rakovinou prostaty a v té době mu zbývaly tři měsíce života. Fakticky zůstává skotským vězněm a je povinen pravidelně kontaktovat skotské justiční orgány. Po dobytí Tripolisu povstalci s ním ale britské úřady ztratily kontakt.

V pondělí požádali newyorští senátoři povstaleckou vládu, aby Midžrahího zadržela. Aladží na tiskové konferenci v Tripolisu označil americkou žádost za bezpředmětnou, protože atentátník byl již souzen a usvědčen. I kdyby ho ale rebelové vydat chtěli, nemohli by. Nikdo neví, kde teď Midžrahí je. Když rebelové ovládli část Tripolisu, kde bydlel, propuštěného vězně doma nenašli. Podle sousedů jej během osvobozování Tripolisu i s rodinou odvezla jeho osobní stráž.

V Tripolisu si Midžrahí žil na vysoké noze. Vlastnil několik nemovitostí v nejlepší čtvrti a jezdil drahými auty.

Spojené státy dodnes neskrývají nelibost nad Midžrahího propuštěním, které skotská vláda odůvodnila humanitárními důvody. Z USA zaznívají hlasy požadující opětovné Midžrahího uvěznění. Za chybu označuje atentátníkovo propuštění, uskutečněné předchozí labouristickou vládou Gordona Browna, také současná britská vláda premiéra Davida Camerona.

Libyjští povstalci Midžrahího nevydají (zdroj: ČT24)
Vydáno pod