Vatikán: Nezasahovali jsme do kauzy zneužívání dětí kněžími v Irsku

Vatikán - Vatikán odmítl tvrzení irského ministerského předsedy Enda Kennyho, že by sabotoval snahu irských kněží spolupracovat s policií v kauze sexuálního obtěžování dětí. Kenny poukazoval na kauzu Cloynské diecéze, kde byla prokazatelná nařčení ze sexuálního obtěžování dětí církví ututlána.

Ve svém červencovém projevu k parlamentu obvinil irský ministerský předseda církev z nadřazování své reputace nad práva dětí, které se staly oběťmi zneužívání. Vatikán ve svém prohlášení vyjádřil lítost nad touto kauzou, ale vzkázal, že nařčení jsou nepodložená. "Svatý stolec v žádném případě neomezoval a ani se nesnažil zasahovat do jakékoli vyšetřování případu pohlavního zneužívání dětí v diecézi Cloyne."

Kenny v irském parlamentu poukázal na to, jak byla nařčení ze sexuální zneužívání kněžími v Corku zametena pod koberec, a vyjádřil touhu po nutné změně. Irský parlament následně schválil usnesení, v němž Vatikán za údajnou snahu o sabotáž v případech zneužívání dětí kněžími ostře odsoudil. Vatikán tak následně odvolal svého velvyslance a apoštolského nuncia v Irsku arcibiskupa Giuseppeho Leanzu ke konzultacím.

V následném prohlášení Svatého stolce byla Kennyho slova označena za desinterpretaci výkladu dopisu z roku 1997, ve kterém Vatikán vyjádřil „vážné výhrady“ k usnesení irských biskupů z roku 1996 začít s hlášením podezřelých případů policii. „V duchu pokory Svatý stolec odmítá nepodložené obvinění, avšak vítá všechny objektivní a užitečné poznámky a návrhy pro boj s odhodláním otřesný zločin sexuálního zneužívání nezletilých,“ uvádí se dále v prohlášení.