Volby prezidenta a parlamentu v Kongu provází násilí

Kinshasa – Napětí, násilí a logistické problémy provázejí prezidentské a parlamentní volby v Demokratické republice Kongo. Na jihu země v Lubumbashi policie zabila tři maskované muže, kteří zaútočili na jednu volební místnost, dalších 12 bylo na místě zatčeno. Předvolební násilnosti se rozhořely už v sobotu u mezinárodního letiště v Kinshase, kde se střetli příznivci dvou kandidátů na prezidenta. Policie se dav snažila dostat pod kontrolu pomocí slzného plynu, ale i ostrých nábojů. Nejméně čtyři lidé zemřeli.

Volby jsou vnímány jako test stability v zemi, která se probírá z konfliktu s více než pěti miliony obětí na životech. Chudý africký stát s jednasedmdesáti miliony obyvatel a obrovským nerostným bohatstvím pořádá volby teprve podruhé od konce devastující války. Do parlamentu kandiduje 18 tisíc poslanců, z nichž vzejde pouhá pětistovka. Prezidentských kandidátů je pak 11, největšími favority jsou Joseph Kabila a Etienne Tshisekedi.

Kongo vlastní diamanty, zlato, koltan, vzácné kovy, ropu a uran. Rozlohou by skoro překonalo západní Evropu. Tamní lidé se ale dožívají v průměru jen sedmačtyřiceti let a žijí v zoufalé chudobě. Na východě dochází k systematickému znásilňování, i přesto se ale obyvatelé o politický proces zajímají. Kvůli korupci a špatné organizaci je to jen složitější. Problémy nastaly už při registraci dvaatřiceti milionů voličů. „Pošlou nás někam, abychom tam našli svoje jméno. Když dorazíme, jméno tu není. Jdeme jinam, ale tam žádnou regulérní volební místnost nenajdete, je prázdná, podvodná,“ vysvětlil jeden z voličů Muessa Mulini Kosma.

Ze šedesáti tisíc volebních stanic po celé zemi je prý mnoho takzvaných fantomových. Tedy takových, které jsou sice připraveny pro voliče, ale nachází se v nich urny předem napěchované těmi „správnými“ lístky. Volební kampaně pronásledovalo násilí. „Od začátku volebního procesu stojí v čele volební komise důvěrník prezidenta Kabily. Proto organizujeme demonstrace, na kterých už hodně lidí zahynulo,“ podotkl opoziční kandidát na prezidenta Etienne Tshisekedi.

Kongo volí prezidenta a parlament (zdroj: ČT24)

Tshisekedi je nejvážnějším vyzyvatelem prezidenta Josepha Kabily. Není přitom zřejmé, jestli bude ochoten uznat porážku, pokud prohraje. Před pěti lety po Kabilově vítězství zažila země krvavé týdny rozpoutané zhrzenou opozicí. Zahraniční pozorovatelé proto na všechny apelují – hrajte fér a uznejte vítěze. Kvůli logistickým zdržením a násilí se už mluvilo i o odkladu voleb. Nakonec se ale konat budou, z osmnácti tisíc kandidátů vzejde 500 poslanců. A z jedenácti možných pak jediný prezident. Bude tak mít pět let na pozvednutí neklidné země s obrovským potenciálem.