Romney vydělal za dva roky skoro 43 milionů dolarů

Washington - Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney v pondělí zveřejnil výši svých příjmů a daní. Za uplynulé dva roky vydělal 42,6 milionu dolarů (830 milionů korun) a na daních odvedl státu 6,2 milionu dolarů. Míra zdanění jeho příjmů se tak pohybuje kolem 15 procent, je ale výrazně nižší než míra zdanění jeho konkurenta v boji o republikánskou nominaci do voleb Newta Gingriche nebo demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Romneyho republikánští soupeři na něj v posledních týdnech tlačili, aby zveřejnil výši svých daní. Podle politologů tím chtěli dosáhnout dvou věcí: ukázat, že Romney má výrazně vyšší příjmy než většina ostatních Američanů, a proto nedokáže vnímat problémy běžných voličů, a také naznačit, že na daních odvádí státu málo peněz. 

Mitt Romney:

„Platím všechny daně, které zákon vyžaduje, a ani o dolar víc. Nemyslím si, že byste chtěli za kandidáta na prezidenta někoho, kdo platí na daních víc, než by měl.“

Romneyho výše zdanění ukazuje, že jeho příjmy pocházejí především z kapitálových zisků. Ty se v USA daní 15 procenty, zatímco daň ze mzdy je v nejvyšších příjmových skupinách 35 procent. Z Romneyho daňového přiznání ale rovněž vyplývá, že republikánský kandidát odvádí velkou část svých peněz na charitu. Jeho celkové dary činily sedm milionů dolarů, z toho 4,1 milionu dolarů získala mormonská církev, k níž někdejší guvernér Massachusetts patří.

Romney je jedním z nejbohatších Američanů, kteří se kdy ucházeli o zvolení prezidentem. Hodnota jeho majetku se odhaduje na 190 až 270 milionů dolarů a ročními příjmy se Romney řadí mezi procento nejvíc vydělávajících Američanů.