V Bahrajnu vyrazily do ulic tisíce lidí

Manama - V Bahrajnu pokračují střety mezi policií a demonstranty. Policie použila slzný plyn proti lidem, kteří se shromáždili v předvečer prvního výročí od zahájení protirežimních protestů. Od začátku protivládních demonstrací před rokem během nich přišlo o život nejméně 60 lidí. Pořádkové síly jsou ve zvýšené pohotovosti. Výročního pochodu k ohnisku protestů v centru hlavního města Manama se mají zúčastnit tisíce lidí.

Perlové náměstí v hlavním městě Manámě, jež se stalo symbolem loňských protestů, dnes oblehly vládní síly a stály na něm tanky. Na náměstí se pokusily dostat stovky demonstrantů, policie ale proti nim zasáhla slzným plynem a několik jich podle svědků zatkla. „Pryč s (králem) Hamadem,“ skandovali mladí. Někteří spálili bahrajnskou vlajku a házeli na policejní vozy zápalné lahve.  
   
Malé království v Perském zálivu se po neúspěšném povstání ocitlo v politické krizi. Král Hamad bin Ísá Chalífa v projevu odvysílaném v předvečer výročí řekl, že je odhodlán dál prosazovat politické reformy zahájené v minulém desetiletí a vyzval šíity a sunnity k soudržnosti. Výročí povstání v něm podle AFP ale nezmínil.

Protesty v Bahrajnu
Zdroj: ČT24

Šíité a sunnité jsou dvě hlavní větve islámu, které se neshodují v otázce nástupnictví proroka Mohameda. Šíité tvoří asi 70 procent z 525 tisíc obyvatel království, tvrdí ale, že jsou desítky let diskriminováni a nemají přístup do nejvyšších politických funkcí v zemi. Reformy slibované sunnitskými vládci opozice považuje za kosmetické.
   
Bahrajnské úřady v souvislosti s výročím povstání podle AFP přistoupily k řadě restriktivních opatření. Střety mezi demonstranty a policií ale v Bahrajnu propukaly i v minulých dnech. USA v pondělí vyzvaly všechny strany v Bahrajnu, aby se zdržely násilí a našly prostředek k zahájení „skutečného dialogu“ o politické budoucnosti.