Zeť španělského krále asi zpronevěřil veřejné finance

Palma de Mallorca (Španělsko) - Španělská královská rodina dnes prožívá jeden z nejnepříjemnějších okamžiků v dějinách monarchie. Její člen, zeť krále Juana Carlose Iňaki Urdangarín totiž stanul před soudem, kde vypovídá v případě zpronevěry veřejných peněz. Manžela královské dcery, infantky Cristiny, zatím neobvinili. Musí ale vysvětlovat, zda nezneužil svého postavení při získávání peněz pro jím vedenou neziskovou organizaci a zda část prostředků nezneužil ve svůj prospěch.

Případ je ve Španělsku hodně sledovaný a média se mu podrobně věnují už od loňského roku. Informace o Urdangarínově angažmá v nadaci vzbuzují nevoli i vzhledem k současné tíživé ekonomické situaci ve Španělsku, které se potýká s rekordní nezaměstnaností a obřími dluhy. Příjezd králova zetě k soudu v Palmě de Mallorca sledovalo asi 350 novinářů a také několik stovek demonstrantů, kteří vykřikovali hesla proti monarchii. 

Urdangarín tvrdí, že je nevinný

„Přišel jsem dnes dokázat svou nevinu, hájit svou čest a své profesní aktivity. Po všechna ta léta jsem dodržoval své povinnosti a rozhodoval jsem se řádně a transparentně,“ řekl Urdangarín reportérům před budovou soudu. Tu obklopovaly davy lidí s transparenty, kde se k případu vyjadřovaly: „Iňaki nám dluží peníze“ nebo třeba „Královská korupce“.

Urdangarín, čtyřiačtyřicetiletý bývalý reprezentant v házené, si druhorozenou královskou dceru Cristinu vzal v roce 1997, získal tak titul vévody z Palmy. Mají spolu čtyři děti a od roku 2009 žijí ve Spojených státech, kde Urdangarín pracuje pro společnost Telefónica. 

V případě, který nyní řeší soud, jde o zneužití prostředků v Institutu Nóos, který Urdangarín řídil v letech 2004 až 2006. Vyšetřovatelé vévodu podezírají, že své nadaci nezákonně zajišťoval kontrakty od regionálních vlád, že na práci najímal spřízněné soukromé firmy a že své příjmy přesouval do daňových rájů. Přesné detaily jeho obvinění nejsou veřejnosti známé, nicméně mohlo by jít o zpronevěření až šesti milionů eur.