Útočník zapálil v Anderlechtu mešitu

Brusel - Při žhářském útoku na mešitu v Anderlechtu zemřel imám. Otrávil se zplodinami z kouře. Další člověk byl zraněn. Podle úřadů vnikl do budovy muž ozbrojený nožem a sekerou a začal tam rozlévat benzín, který pak zapálil. Lidé z mešity ho pak chytli a zadrželi do příjezdu policie. Teď je ve vazbě. V jedenáctimilionové Belgii žije zhruba půl milionu muslimů.

Žhář vnikl včera večer do budovy a zapálil zde Molotovův koktejl. Plameny se okamžitě rozšířily, uvnitř byli v tu chvíli dva lidé, kteří se nadýchali jedovatého kouře. Imám se dýmem otrávil, druhý člověk požár přežil s lehkým zraněním. Policie útočníka zadržela. Po požáru se před mešitou shromáždilo několik desítek lidí, k žádným násilnostem ale nedošlo.

Gaetan Van Goidsenhove, starosta Anderlechtu:

„Myslím, že je nyní důležité chovat se umírněně a zodpovědně. Musíme se vyhnout jakémukoli zhoršení situace. V souvislosti s tím jsem požádal policii, aby velmi pozorně dohlédla na místa, kde se odehrávají bohoslužby.“

Mešita celá vyhořela. Útočník podle svědků údajně vykřikoval hesla o Sýrii a vyšetřovatelům dal tři různé identity. S jistotou se o něm zatím ví jen to, že je muslim. Vypálená mešita je šíitská. Zadržený pachatel tvrdí, že chtěl nahnat strach šíitské menšině v Sýrii. K té má podle mnoha Syřanů blízko i sekta alávitů, k níž patří i syrský prezident Bašár Asad. 

Podle některých pachatel patřil k radikálnímu křídlu salafistů. Právě kvůli jejich dřívějším hrozbám už tuto největší bruselskou mešitu šíitů v Anderlechtu hlídala policie. Zadržený pachatel tvrdí, že chtěl nahnat strach šíitské menšině v Sýrii. K té má podle mnoha Syřanů blízko i sekta alávitů, k níž patří i syrský prezident Bašár Asad.