Londongrad už není pro Rusy bezpečným úkrytem

Londýn - Britská policie potvrdila dohady o zbrani, kterou se útočník pokusil minulý týden v Londýně zavraždit ruského bankéře. Byla to pistole. German Gorbuncov zůstává v kritickém stavu v nemocnici a pod dohledem ozbrojené stráže. Policie doufá, že se z kómatu probere a bude vypovídat. Gorbuncov přitom není jediný Rus, který hledal v Londýně bezpečí. I proto se začalo metropoli přezdívat Londongrad.

Pětačtyřicetiletý German Gorbuncov v době své největší slávy vlastnil čtyři ruské banky. V Londýně se chystal žádat o politický azyl. V Rusku se totiž obával o svůj život. Nakonec o něj ale bojuje v Londýně poté, co se ho tady někdo pokusil zavraždit. Britská policie útočníka popsala jako bělocha v kapuci, který pětkrát vystřelil z pistole. 

Podle médií byl Gorbuncov v 80. letech vězněný za ozbrojené přepadení. Moldavsko na něj vydalo mezinárodní zatykač kvůli nesplaceným dluhům. Navíc byl svědkem i aktérem mnoha kriminálních skandálů. Kdo stojí za útokem na něj, není zatím jasné. 

German Gorbuncov
Zdroj: ČT24

„Střelba na ruského bankéře zvyšuje obavy, že se násilí mezi ruskými gangy přelévá do Londýna, kde žije hodně bohatých Rusů,“ říká Jeanne Whalenová, reportérka listu The Wall Street Journal. Gorbuncov totiž není jediným Rusem, který v Londýně hledal bezpečí. Nejznámějším případem je skrývající se ruský magnát Berezovský nebo otrávený bývalý ruský agent Litviněnko. Ten zemřel po otravě poloniem v londýnské nemocnici přes šesti lety.

Reportáž Pavla Vondry a Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)