Čínský funkcionář přišel o další vlivnou funkci

Peking – Vlivný čínský funkcionář Po Si-laj přišel už o druhý vlivný post. Ústřední výbor Komunistické strany Číny jej dnes odvolal ze stranického politického byra, které je nejmocnějším politickým orgánem v zemi. Už před měsícem přišel také o funkci v čele městského výboru strany v Čchung-čchingu na jihozápadě země.

„Soudruh Po Si-laj je podezřelý z vážného porušení disciplíny a ústřední výbor Komunistické strany Číny se rozhodl přerušit jeho členství v politbyru a v ústředním výboru,“ uvedla agentura Nová Čína. 

Co vlastně stojí za Poovým odvoláním, je ale zatím nejasné, spekulace mluví o tom, že se jeho žena zapletla do smrti britského obchodníka. Pro to by svědčil i fakt, že policie začala jeho manželku Kaj-Laj znovu vyšetřovat kvůli podezření, že úmyslně zabila britského obchodníka Neila Heywooda. Jeho smrt původně provinční policie klasifikovala jako otravu alkoholem.   

Po Si-laj přišel o další funkci (zdroj: ČT24)

„Číňané vyhověli našim žádostem, takže jsme zvědavi na výsledky vyšetřování. Víc bych k tomu nerad dodával, protože nechci žádným způsobem předjímat vyšetřování,“ říká britský ministr zahraničí William Hague.

Sám Po Si Laj už přišel o všechny stranické posty a údajně je v domácím vězení. Při jeho protimafiánském tažení skončily tisíce lidí ve vězení a desítky na popravišti, přiznání se ale rutinně vynucovala mučením.

Poova kariéra vzala za své po skandálu kolem jednoho z jeho nejbližších spolupracovníků Wang Li-jüna, populárního šéfa policie v Čchung-čchingu. Wang v únoru navštívil americký konzulát v sousedním městě Čcheng-tu a chtěl tam požádat o politický azyl. Čínským úřadům se ho ale podařilo dostat z konzulátu ven a nyní je vyšetřován.