„Punková modlitba“ přivedla do ulic davy rozhořčených věřících

Moskva – Desítky tisíc lidí pochodovaly ulicemi v několika ruských městech na podporu pravoslavné církve. V Moskvě se sešlo 65 tisíc lidí, kteří se u hlavního městského chrámu Krista Spasitele společně pomodlili. Patriarcha Kirill při shromáždění kritizoval vandaly, kteří v poslední době měli ničit ikony, popsat kostel hanlivými nápisy a fyzicky napadat duchovní. Hlavním podnětem ke svolání desetitisícových shromáždění však byla tzv. „punková modlitba“, kdy pět členek skupiny Pussy Riot v chrámu Krista Spasitele hlasitě dávaly najevo nespokojenost s propojením církve a politiky. Patriarcha pravoslavné církve veřejně podporuje Vladimira Putina, jeho dvanáctileté působení v Kremlu označil za „boží zázrak“. Shromáždění nyní pro členky skupiny, kterým hrozí dlouholeté vězení, žádají, žádalo přísné tresty a modlilo se za jejich polepšení.

Chrám Krista Spasitele byl dnes zcela plný, uvnitř se tlačilo sedm tisíc lidí. Téměř 60 tisíc dalších zůstalo venku s transparenty, barevnými korouhvemi pošitými zlatem, ikonami a kříži. O zvýšený efekt se postaral souzvuk pěvců na schodech chrámu se zvony. Hlasy sboru byly elektronicky zesíleny tak, aby se linuly přes mohutný zvuk zvonů. Na další místa Moskvy přenášely shromáždění velkoplošné obrazovky. Obdobné akce proběhly také v jihoruském Krasnodaru a v některých dalších městech.

Patriarcha žádá přísné tresty

Patriarcha Kirill v Moskvě hovořil v narážce na Pussy Riot o lidech, kteří „urážky svatých míst považují za projev lidské svobody hodný celospolečenské ochrany“. Pro členky skupiny potom žádal přísný trest.

Kirill na desetitisícovém shromáždění
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Zástupci církve ovšem poukázali i na další incidenty, které se v poslední době staly. Neznámí útočníci poničili sekerou desítky ikon na kostelu svatého Prokopije ve městě Velikij Usťug severovýchodně od Moskvy, kdosi popsal hanlivými nápisy kostel Sergije Radoněžského ve městě Mozyr v Kaliningradské oblasti, další útočníci zbili popa v jihoruském Něvinnomyssku a také podpálili vchod do chrámu Dmitrije Solunského v Krasnodaru.

Průvod lidí, kteří se po společné modlitbě vydali na pochod ulicemi ruských měst, vedli duchovní s monstrancemi a ukázkami ikon údajně poškozených vandaly.

Kritici církve nejsou jen vandalové

Proti církvi však v Rusku nestojí pouze vandalové. Duchovní jsou totiž namočeni v množství skandálů a sporů Velké emoce vzbuzuje například územní spor mezi ženským klášterem v podmoskevské obci Lukino a dětským rehabilitačním centrem v jeho těsném sousedství. Klášteru soudu přiřkl pozemek, který mu dříve patřil. Dnes na něm však stojí budova s poliklinikou, školou a 60 lůžky pro děti trpící autismem, dětskou mozkovou obrnou a dalšími vážnými poruchami. Klášter ji zřejmě bude chtít vystěhovat nebo zmenšit. „U nás najdete ty nejtěžší případy,“ poukázal přitom ředitel centra Jevgenij Liljin.

Také kvůli upadající prestiži svolala pravoslavná církev dnešní shromáždění. „Církev potřebuje podobné shromáždění, aby ukázala, že má více stoupenců než kritiků a také aby konsolidovala své duchovní i věřící,“ komentoval význam shromáždění Alexej Makarkin z moskevského Centra politické technologie.

Za punk v kostele sedm let

Impuls k masové akci, tzv. punkové modlitbě, proběhl v únoru, krátce před prezidentskými volbami, které nakonec vyhrál Vladimir Putin. Skupina Pussy Riot v písni Bohorodičko, vyžeň Putina vulgárně kritizovala ruský establishment, pravoslavnou církev a konzervativní politiky. Záhy však proti Pussy Riot zasáhla ochranka a dívky vyvlekla z kostela. Tři členky skupiny potom zatkla policie a obvinila z výtržnictví. Už dva měsíce čekají ve vazbě na soud. Hrozí jim, že stráví za mřížemi dalších sedm let.