Na Islandu je klid, v Somálsku ne

Sydney - Kdo si chce užít klidu a míru, měl by se asi přestěhovat na Island. Podle nejnovějšího Světového mírového indexu (GPI) je totiž tento severský ostrovní stát stejně jako loni nejmírumilovnější zemí na světě, naopak nejnásilnější je Somálsko. GPI tradičně sestavuje americko-australský Institut ekonomiky a míru ve spolupráci s organizací The Economist Intelligence Unit. Česko si letos s 13. místem oproti loňsku o sedm míst pohoršilo, Slovensko s 26. místem o dvě. Čelu žebříčku tradičně dominují malé, stabilní a demokratické země. První rok (2007) bylo do GPI zahrnuto 121 zemí, letos už 158.

První desítku indexu obsadilo letos za Islandem Dánsko, Nový Zéland, Kanada, Japonsko, Rakousko, Irsko (obě posledně jmenované země mají shodný GPI), Slovinsko, Finsko a Švýcarsko. Následuje Belgie, Katar, Česká republika, Švédsko, Německo, Portugalsko a Maďarsko. Nejhůře dopadlo stejně jako loni Somálsko, o něco málo lépe na tom je Afghánistán, Súdán, Irák, Demokratická republika Kongo, Rusko a na 152. místě Severní Korea.

Česká republika byla minule šestá, o sedm míst si podle tvůrců seznamu pohoršila hlavně kvůli vyšší míře organizované zločinnosti.

Studie obecně konstatuje, že svět je mírumilovnější než v předchozích dvou letech. Zlepšila se subsaharská Afrika, naopak pohoršil si Blízký východ a sever Afriky - především kvůli Arabskému jaru. Bezpečnějším se loni svět stal hlavně proto, že se v důsledku finanční krize snížily globální vojenské výdaje. Zlepšovaly se prý také bilaterální vztahy mezi jednotlivými zeměmi. Diplomacie jako by začala převládat nad násilím. 

Iniciátorem indexu GPI je australský filantrop Steve Killelea. Žebříček je sestaven na základě 23 kritérií, jako je počet válek vedených v posledních letech, počet zabitých vojáků, výdělek z prodeje zbraní, vojenský rozpočet, vztahy se sousedními zeměmi, ale i faktory „vnitřního míru“, jako je zločinnost, počet vězňů, dostupnost zbraní či občanské protesty.