Madonna nakonec zazpívala Varšavě bez ostudy

Varšava – Bez protestů se navzdory všem obavám obešel varšavský koncert americké zpěvačky Madonny. Řada polských katolíků, konzervativců a válečných veteránů totiž vyzývala k jeho bojkotu. Kromě tradičních výhrad katolíků, že Madonna uráží jejich víru používáním hořících křížů, nasazováním trnové koruny a sexuálně explicitním vystupováním, byl tentokrát problém jinde. Koncert totiž připadl na výročí začátku varšavského povstání proti německé okupaci. Aby organizátoři protestující Poláky usmířili, promítli před Madonniným vystoupením krátký film o událostech z roku 1944, na který diváci reagovali nadšeným potleskem.

Šlo o další skandál během Madonnina turné MDNA. Už v Paříži rozzlobila fanoušky, když na koncert přišla s téměř dvouhodinovým zpožděním a ukončila ho po 45 minutách. Rovněž popudila příznivce šéfky francouzských nacionalistů Marine Le Penové, když se do ní během dalšího koncertu nevybíravě pustila.

Řada billboardů a plakátů s Madonnou, které ve Varšavě na koncert zvaly, byla pomalována znaky polské Zemské armády, největšího odbojového uskupení v nacisty okupované Evropě. Katolická organizace Krucjata Mlodych v internetové kampani vyzývala k bojkotu koncertu. Jejich akci s názvem Nejdu na koncert Madonny prý podepsalo přes 50 tisíc lidí. Tato katolická skupina již také sloužila mše proti Madonně a uspořádala několik pouličních modlitebních setkání. Podle katolíků jsou Madonnina vystoupení protikřesťanská, protipolská, bezbožná, nelidská a podporují satanismus. Poslanec opoziční konzervativní strany Právo a spravedlnost Stanislaw Pienta dokonce vyzval vládu, aby koncert zakázala. Jak v rozhovoru pro ČT uvedl polský publicista Tomasz Mackowiak, termín koncertu byl pravděpodobně vybrán záměrně, protože bylo jasné, že se o něm díky tomuto datu bude hodně mluvit.

Na show 54leté popové ikony přišly tisíce lidí. „Vzpomínala jsem dnes na Varšavské povstání. Ale myslím si, že jedno nevylučuje druhé: můžete uctít Varšavu jako já, ale pak můžete jít tancovat a zpívat a být šťastní, že taková hvězda jako Madonna za námi přijela,“ říká jedna z návštěvnic koncertu.

Výročí varšavského povstání
Zdroj: ČT24

Polsko si každoročně připomíná památku 200 tisíc lidí, kteří během povstání přišli o život. Zemská armáda ho zahájila v době, kdy byli Sověti na dohled od Varšavy. V bojích trvajících 63 dní bylo město prakticky zcela zničeno, povstání bylo potlačeno v říjnu 1944.

Snad málokdo je tolik proslavený provokativností jako Madonna. V poslední době možná jen členky ruské punkové kapely Pussy Riot, které jsou kvůli svému vystoupení proti Vladimiru Putinovi před soudem. A jelikož Madonna vystoupí v rámci turné MDNA 7. srpna v Moskvě, někteří fanoušci doufají, že skupinu podpoří.