Češi fotili na řeckém ostrově, hrozí jim obvinění ze špionáže

Atény - Řecká policie zadržela dva Čechy pro podezření ze špionáže na ostrově Limnos na severovýchodě Egejského moře. Češi, kteří tam fotografovali vojenské objekty, tvrdí, že jen pořizovali záběry pro připravovanou počítačovou hru. Podle policie ale vyfotili snímky strategických objektů včetně vojenských táborů.

Řecká policie zadržela v neděli dva Čechy poté, co na ostrově Limnos fotografovali vojenské objekty. Pracovníci programátorské firmy Bohemia Interaktiv Studio podle řeckých médií tvrdí, že materiál potřebují pro vývoj nové hry. Oba Čechy už převezli z ostrova Limnos na ostrov Lesbos. Tady by ještě dnes čeští občané měli předstoupit před prokurátora a v dohledné době vypovídat.

Dva muži ve věku 28 a 32 let byli zadrženi v neděli. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář říká: „Budeme čekat, zda Řekové vznesou obvinění a jaké.“ Zároveň připomněl základní pravidlo cestování: řídit se zákony a nařízeními dané země. „Pokud jsou tedy někde cedule o zákazu fotografování, měli by to lidé respektovat, to se týká i zákazu vstupu.“

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí:

„Doufám, že řecké vojenské úřady pochopí, že nemají co dělat se špiony, ale s blbci.“

Zadržení muži jsou pracovníci počítačové firmy Bohemia Interactive Studio. Ta se specializuje na hry s bojovou tematikou. Podle vyjádření společnosti o žádnou špionáž nešlo. Hra Arma 3 je před dokončením a navíc bude veřejně přístupná. „Nemáme potřebu si místa pro počítačové hry předem fotit“, tak zní vzkaz firmy Bohemia Interactive. „Na to, jak ty lokality vypadají, se můžete podívat na Googlu. Nemusíte tam kvůli tomu jezdit,“ řekl k tomu PR manažer společnosti Bohemia Interactive Ota Vrťátko. Z vedení firmy dnes ale nikdo osobně k zastižení nebyl. 

Na Limnosu přitom fotili už loni, a to bez problémů. Brzy na to si ale místní začali stěžovat. Nechtějí, aby si turisté spojovali jejich ostrov s válkou. „V traileru hry je vidět i můj dům. Není příjemné mít virtuální válku na zápraží,“ říká k tomu místostarosta Limnosu.  

České ministerstvo zahraničí vyčkává, jaké obvinění vůči Čechům Řekové vznesou. Lehkovážné focení přivedlo vloni do nesnází i trojici Čechů v Zambii. Za údajnou špionáž jim hrozilo 25 let. Po 2,5 měsících ze země uprchli.

Reportáž Hany Scharffové a Barbory Peterové (zdroj: ČT24)