Nejmladší vězeň z Guantánama si už zbytek trestu odsedí doma

Montreal - Nejmladší vězeň na americké základně Guantánamo na Kubě, Kanaďan Omar Khadr, byl převezen do vlasti, aby si tam odpykal zbytek osmiletého trestu vězení za smrt amerického vojáka. V roce 2002, kdy byl v Afghánistánu dopaden, mu bylo 15 let. Khadr byl předán kanadským úřadům na vojenské základně v Ontariu a převezen do Millhavenské věznice se zvýšenou ostrahou.

Šestadvacetiletý Khadr po dohodě s vyšetřovateli před dvěma lety přiznal, že spolupracoval s teroristickou sítí al-Káida a zabil granátem amerického vojáka v Afghánistánu. V kontroverzní věznici pro podezřelé teroristy na Guantánamu na Kubě strávil deset let, než byl v roce 2010 odsouzen k osmiletému trestu vězení. Původně mu hrozilo doživotí. Úřady Khadrovi v rámci dohody přislíbily, že poté, co si na americké půdě odpyká rok z trestu, bude se moci vrátit do vlasti. Khadr, který je zároveň posledním podezřelým na Guantánamu původem ze západních zemí, o převoz do Kanady požádal loni. Americký ministr obrany Leon Panetta mu dal v dubnu zelenou. 

Panetta letos v Ottawě řekl, že převoz Khadra bude příkladem pro ostatní zadržované na Guatánamu, kteří se chtějí vrátit domů. Někteří z podezřelých se prý zdráhali přistoupit na dohodu s vyšetřovateli, když viděli, že Khadr se do vlasti nevrací, ačkoli by už mohl.

Omar Khadr byl převezen do Kanady (zdroj: ČT24)