Bojovala za právo na vzdělání, teď ji postřelili - čtrnáctiletá Malalaj Júsufzaiová

Islámábád - Na severozápadě Pákistánu byla postřelena čtrnáctiletá dívka, která proslula svým odporem vůči fundamentalistickému hnutí Taliban a bojem za právo dívek na vzdělání. Malalaj Júsufzaiová byla s vážnými zraněními převezena do nemocnice. Při střelbě utrpěla zranění i další dvě děvčata.

Útok se odehrál na severozápadě země v údolí Svát, když se Malalaj Júsufzaiová spolu s dalšími dívkami vracela autobusem ze školy nacházející se v nejvýznamnějším městě oblasti Mingoře. Ozbrojenci se po Malalaj výslovně ptali a následně ji zasáhli do hlavy a do krku. Lékaři nyní bojují o její život.

Odpovědnost za útok přijal Taliban, který dívčinu kampaň označil za „obscénní“. „Je to nová kapitola obscénnosti a my musíme tuto kapitolu uzavřít,“ uvedl mluvčí Talibanu Ahsanulláh Ahsan.

Malalaj se proslavila díky svému deníku, který si začala vést v 11 letech a v němž popisovala život za vlády Talibanu. Popisovala útrapy místních obyvatel ze strany ozbrojenců. Její zápisky zveřejňoval server BBC v urdštině.

Loni při rozhovoru pro BBC vzpomínala, jak se „dívky bály, že jim členové Talibanu zohyzdí tváře kyselinou nebo je unesou“. „Některé z nás proto tenkrát chodily do školy v obyčejných šatech, a ne ve školních uniformách, a předstíraly, že nejsou studentky. Učebnice jsme schovávaly pod šátky,“ řekla.

Svěřila se také, že až vyroste, chce studovat právo a vstoupit do politiky. „Sním o zemi, kde zvítězí vzdělání,“ dodala.