Kaddáfího mluvčí popírá na nahrávce své zatčení

Tripolis - Osud údajně zatčeného mluvčího svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je nejasný. Na Facebooku se totiž objevila nahrávka, na níž Músá Ibráhím tvrdí, že se nenachází v zemi, a tudíž nemohl být ani zatčen. Autentičnost nahrávky se ale nepodařilo nezávisle ověřit.

Libyjské úřady v sobotu informovaly, že Ibráhím byl zatčen na kontrolním stanovišti ve městě Tarhúna jihovýchodně od metropole Tripolisu. Převezen měl být do hlavního města, aby byl předán příslušným úřadům.

Ani vláda zatčení mluvčího definitivně nepotvrdila

Ibráhímovo zatčení oznámil v krátkém prohlášení úřad předsedy vlády, zprávu poté převzala oficiální média. Už v noci se ale oficiální zdroje od ní začaly opatrně distancovat. Vládní mluvčí Násir Maná například v soukromé libanonské televizi Al-Ahrar řekl, že vláda „dosud oficiálně nepotvrdila zatčení žádného člena bývalého režimu“.

„Pokud jde o informace o mém dnešním zatčení, jde o pokus odvrátit pozornost od zločinů spáchaných rebely z NATO na našich lidech v Baní Valídu,“ říká údajný Ibráhím na nahrávce.

Libyjská armáda hlídkuje
Zdroj: EPA/STR/ISIFA

V poslední baště Kaddáfího stoupenců Baní Valídu mezitím pokračují střety mezi vládními silami a ozbrojenými milicemi. Jen za sobotu si podle zdravotnických zdrojů vyžádaly 26 mrtvých a na 200 zraněných. Baní Valíd leží asi 140 kilometrů jihovýchodně od Tripolisu a byl jedním z posledních bojišť loňského ozbrojeného povstání proti Kaddáfímu.