Nožem na finského premiéra: Ochranka zasáhla včas

Turku (Finsko) – Ani finští politici si nemohou být jisti před atentátníky. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil premiér Jyrki Katainen, k němuž se během předvolebního mítinku v Turku přiblížil muž ozbrojený nožem. Ochranka jej ale včas zadržela; Katainen z incidentu vyvázl bez zranění, útočník skončil v poutech.

Premiér a předseda konzervativní Národní koaliční strany byl v Turku na shromáždění před nedělními obecními volbami. I po incidentu se zdravil s voliči.

Policie později uvedla, že 30letý muž, jenž měl zřejmě osobní problémy, ve skutečnosti na konzervativního politika zaútočit nechtěl. Nechoval se agresivně a ministerskému předsedovi nebo lidem v blízkosti ani nehrozil. Podle svědků před Katainenem poklekl, ale nezaútočil na něj, dokonce nůž upustil na zem. Chtěl si prý jen vynutit Katainenovu pozornost. Podle médií si krátce před incidentem s premiérem potřásl rukou a představil se mu jménem. Motiv mužova chování není jasný.

Politici v severských zemích se často setkávají s občany bez ohledu na to, že v roce 1986 nepřežil atentát švédský premiér Olof Palme a před devíti lety švédská ministryně zahraničí Anna Lindhová. Na vládní či stranické cíle byly namířeny také loňské útoky pravicového extremisty Anderse Breivika v Norsku.

Zadržení muže, který zaútočil na finského premiéra
Zdroj: ČT24

Jedenačtyřicetiletý bývalý ministr financí Jyrki Katainen je ve Finsku oblíbený a podle průzkumů by jeho strana znovu vyhrála volby. Premiérem je od loňského roku a Finsko je jednou z mála zemí eurozóny s ratingem AAA. Přísná rozpočtová politika a pokles vývozu však vedly k propouštění v mnoha firmách. Mnoho Finů také nesouhlasí se zapojením své země do záchranných programů eurozóny.