Obama slzel, Romney v šoku, Boehner ustoupil

New York – Svým emocím dal znovu průchod znovuzvolený americký prezident Barack Obama, když v Chicagu děkoval svému volebnímu štábu a dobrovolníkům za pomoc při obhajobě úřadu. „Jsem na vás na všechny opravdu hrdý,“ řekl šéf Bílého domu a setřel si slzy, které mu vyhrkly do očí. K slzám dojatého prezidenta mohli lidé spatřit už v pondělí v Iowě na závěrečném mítinku jeho předvolební kampaně. Obamův republikánský protikandidát Mitt Romney byl naopak podle svého poradce po úterní volební porážce otřesený. O pobavení na sociálních sítích se postaral francouzský prezident François Hollande drobnou jazykovou chybou v gratulaci Obamovi.

Demokrat Obama v Chicagu v projevu před volebním štábem vzpomíná na to, jak se v 80. letech přestěhoval do Chicaga a chtěl se nějak angažovat v pomoci ostatním lidem. Přítomným pak přiblíží své působení v roli sociálního pracovníka. Lidem, kteří mu pomáhali ve volební kampani, prezident řekl, že mu přesto nepřipomínají jeho samého. Jsou prý lepší než kdysi on. „Jste chytřejší a lépe organizovaní, jste efektivnější. Ani v nejmenším tak nepochybuji o tom, že všichni v životě dokážete úžasné věci,“ prohlásil šéf Bílého domu. Slzy dojetí mu pak vhrknou do očí, když přítomným říká, že už před vyhlášením volebních výsledků měl pocit, že se uzavřel kruh. Nasazení volebního štábu prý Obamu přesvědčilo o důležitosti toho, co dělá.

Romney byl v úterý otřesený: Porážku nečekal

Jeden z poradců Obamova republikánského protikandidáta na amerického prezidenta Mitta Romneyho naopak televizní stanici CBS News sdělil, že Romney byl po volební porážce otřesený. Během volebního úterý prý vůbec neočekával, že by souboj o Bílý dům mohl prohrát. Jeho štáb byl natolik přesvědčený o výhře, že porážce nemohl uvěřit ani navzdory tomu, že přicházely stále nové a nové důkazy o tom, že republikánův sen o Bílém domě se rozplývá. Obrysy porážky ale začaly nabývat jasnější kontury, když Obama vyhrál Colorado a bylo zjevné, že se mu nečekaně dobře daří na Floridě.

Výsledky nešokovaly jen Romneyho, ale i jeho ženu Ann a jeho viceprezidentského kandidáta Paula Ryana. Ryanova žena Janna pak tiše plakala. Emoce na jejich tvářích byly znát, i když pak stáli na pódiu a naslouchali projevu, v němž Romney uznal svou porážku. Řeč sepsal narychlo, protože měl připravený jen vítězný projev.

Republikáni uznali porážku
Zdroj: ISIFA/Alex Wong

Republikánský šéf sněmovny už nebude bojovat se zdravotnickou reformou

Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner už nebude usilovat o zrušení reformy amerického zdravotnictví, které v prvním funkčním období Obama prosadil. Boehner v televizním rozhovoru řekl, že po Obamově znovuzvolení již nebude likvidace reformy jeho „posláním“ jako dosud. „Volby to změnily,“ řekl Boehner televizi ABC. „Prezident byl znovuzvolen. Obamova reforma zdravotnictví je zákonem,“ dodal.

Zákon o reformě zdravotnictví z roku 2010 je zřejmě dosud nejvýraznějším počinem Obamovy administrativy a největší změnou amerického zdravotnického systému od 60. let. Od ledna 2014 má zajistit pojištění 30 milionům Američanů, kteří je dosud nemají.

Boehner dnes také novinářům řekl, že republikáni nadále odmítají zvýšení daní pro nejbohatší Američany požadované Obamou. Spojeným států tak od začátku příštího roku hrozí kombinace nárůstu daní z příjmů a automatických rozpočtových škrtů označovaná jako pád z fiskálního útesu. Podle Boehnera je na šéfovi Bílého domu, aby našel řešení přijatelné i pro republikány.

John Boehner
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Stejně jako před volbami i nyní mají Obamovi demokraté většinu v Senátu, ale Sněmovnu reprezentantů ovládají republikáni. Za Boehnerova vedení se republikáni dosud snažili reformu opakovaně zvrátit. Její zrušení přislíbil v případě zvolení i Mitt Romney.

Předseda sněmovny ale zněl smířlivěji než před volbami i v dalších otázkách. Vyjádřil přesvědčení, že republikáni budou s to najít s Obamou společnou řeč, pokud jde o problém přistěhovalectví. Již dříve během dne řekl, že republikáni chtějí kompromis při likvidaci rozpočtového deficitu. Na rozdíl od minulosti dal najevo ochotu za určitých podmínek přistoupit i na zvýšení daňových příjmů.

Obamu teď čeká spousta práce

Obama už se opět naplno věnuje své agendě. Kromě obměny týmu se na něj valí starosti o domácí ekonomiku a také několik zahraničních konfliktů. V prvním projevu v Bílém domě po svém znovuzvolení označil za svou hlavní prioritu tvorbu pracovních míst a růst ekonomiky. Zopakoval, že požaduje vyšší daně pro nejbohatší Američany, což republikáni odmítají.

Barack Obama
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/ČTK/AP

V kabinetu by se mohlo vyměnit až šest ministrů. Někteří dali najevo, že zůstat chtějí, o jiných se zatím jen spekuluje. Šéf obrany Leon Panetta už oznámil, že se chystá do důchodu na svou farmu v Kalifornii, šéfku diplomacie Hillary Clintonovou by mohl nahradit bývalý prezidentský kandidát z roku 2004 a nynější senátor John Kerry nebo velvyslankyně při OSN a Obamova dlouholetá poradkyně Susan Riceová.

Obamovu administrativu bude nadále zaměstnávat neklidná situace v zemích severní Afriky a zejména v Libyi, kritice čelí USA i pro nečinnost v Sýrii. Obama ale intervenci odmítl. Prioritou bude i nekončící problém s Íránem a jeho jaderným programem. Velký zahraničně-politický milník čeká Obamu už za 14 dní, kdy jako vůbec první americký prezident navštíví Barmu a Kambodžu. V Barmě se sejde s představitelkou opozice Su Ťij.

Hollande udělal drobnou chybu v gratulaci Obamovi

Jako „Přátelský François Hollande“ se podepsal francouzský prezident v gratulaci k Obamově znovuzvolení. Averze Francouzů vůči angličtině je obecně známá, někteří bloggeři ale připomínají, že současný prezident ovládá angličtinu přece jen lépe než jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Ten si prožil trapné chvíle po návštěvě americké ministrně zahraničí Hillary Clintonové ve Francii v lednu 2010. Ve snaze omluvit se jí za mizerné počasí prohlásil: „Omlouvám se za ten čas“. 

Hollande do tištěného formálního textu připsal oslovení „Drahý Baracku“ a závěrečný podpis. Před něj napsal anglické slovo „friendly“, zřejmě v domnění, že jde o příslovce „přátelsky“. Tento výraz má ovšem v angličtině pouze význam přídavného jména, takže se jeho užitím Hollande označil za přátelského či dokonce družného. Elysejský palác publikoval dopis na svém facebookovém profilu, což spustilo vlnu pobavených reakcí.

Blahopřání Obamovi od Françoise Hollanda
Zdroj: ČT24/Facebook