Nemocnice naletěla podvodníkům - dala falešné královně informace o Kate

Londýn – Těhotenství manželky britského prince Williama Kate se stalo nejsledovanější mediální událostí nejen v Británii. A o detailní informace má zájem bulvární tisk po celém světě. Dva moderátoři z rádia v Sydney dokonce zavolali do nemocnice, kde leží vévodkyně Kate. Vydávali se za královnu Alžbětu a prince Charlese. Osobní sestra vévodkyně jim poskytla detaily o zdravotním stavu Kate. Nemocnice se omluvila, incidentu velmi lituje. S očekávaným potomkem prince Williama a Kate je na stole otázka změny zákona o nástupnictví. Ten chce navrhnout britská vláda. Měl by ukončit upřednostňování mužských potomků při nástupu na trůn. Nebude už platit ani to, že si následník trůnu nesmí vzít katolíka.

Zdravotní sestra pečující v nemocnici o těhotnou vévodkyni z Cambridge měla velmi neobvyklý telefonát. Ve sluchátku se jí ozvali britská královna a její syn Charles. Jenže šlo o podvodníky z australského rádia 2Day FM, kteří chtěli zjistit detaily o zdravotním stavu těhotné Kate. Sestra ale podvod neodhalila. „Dostala nějaké tekutiny a její stav je momentálně stabilní,“ informovala v telefonátu sestra. 

Sestra podle BBC svého omylu lituje a vedení nemocnice prozkoumá záznamy telefonních hovorů. Mluvčí královského páru nechtěl událost nijak komentovat s tím, že jde o záležitost nemocnice. 

Vévodkyně Kate je v nemocnici od pondělí, hospitalizovali ji tady kvůli těžkým ranním nevolnostem, kterými trpí kvůli těhotenství. 

Princ William
Zdroj: ISIFA/Ben Cawthra / Rex Features

Zatímco mezi britskou veřejností vyvolalo těhotenství vévodkyně z Cambridge nadšení, politikům přibyla akutní starost. Chtějí co nejrychleji přijmout nový zákon o nástupnictví, aby mohla na trůn usednout i případná dcera Williama a Kate. Zatím totiž platí zákon, podle kterého se stává následníkem trůnu nejstarší mužský potomek.   

A této diskriminaci chce britská vláda učinit konec ještě před tím, než se potomek Williama a Kate narodí. „Jejich dítě bude v přímé řadě nástupnictví na trůn. A poprvé tu nepůjde o diskriminaci proti dívce nebo chlapci. Ani diskriminaci na základě náboženství. A to je velký pokrok,“ říká britský expremiér Tony Blair. 

Podle britských médií je pro urychlenou změnu pravidel také premiér David Cameron. Ten se pro ni vyslovil už vloni na summitu 16 zemí britského Společenství v australském Perthu. Tam se zástupci všech zemí uznávajících britskou královnu jako svou panovnici shodli na nových nástupnických pravidlech. Stejně jako v Británii je však budou muset odsouhlasit i jejich parlamenty. 

I kdyby to ale během následujících zhruba sedmi měsíců politici nestihli, nemusí se prý případná královská dcera obávat diskriminace. Zákon by se měl podle shody zemí Společenství na potomka Williama a Kate vztahovat v každém případě.