Zemětřesení v Indonésii nepřežila 9letá dívka

Banda Aceh - Silné zemětřesení dnes nad ránem zasáhlo západní část Indonésie. Podle prvních informací zemřela devítiletá dívka a několik lidí se zranilo. Otřesy o síle šesti stupňů Richtrovy škály ničily domy i elektrické vedení na ostrově Sumatra. Před vlnou tsunami ale úřady zatím nevarovaly, teď zjišťují rozsah škod.

Indonéský meteorologický úřad předběžně stanovil sílu otřesů na šest stupňů Richterovy škály. Zemětřesení zasáhlo pevninu jihozápadně od města Banda Aceh. Lidé ve městech na severním okraji ostrova Sumatra pocítili otřesy. Po nejsilnějším otřesu ještě následoval slabší o síle 4,7 stupně. 

Zemětřesení poničilo desítky domů, stovky lidí se uchýlily do nouzových útulků, zatímco úřady stále zjišťují rozsah škod. Na několika místech otřesy zničily elektrické sloupy, nefunguje tady proto elektřina. 

V Indonésii jsou zemětřesení častá, protože se nachází v oblasti zlomů zemské kůry. V roce 2004 tady v prosinci udeřila po zemětřesení obří vlna tsunami, která zabila 230 tisíc lidí, více než polovinu z nich v nejzápadnější indonéské provincii Aceh.