Čtvrt století nevinně seděl - teď náhlou svobodu neuneslo srdíčko

New York - Šok po nabytí svobody byl pro nespravedlivě odsouzeného 58letého Američana Davida Rantu asi příliš velký: V pátek večer, necelé dva dny po svém propuštění z vězení, dostal infarkt a skončil v nemocnici na JIPce. Jak uvedl jeho právník, jeho stav je sice stabilizovaný, čeká jej ale operace.

Ranta dostal v roce 1991 sedmatřicet a půl roku za vraždu rabína Chaskela Werzbergera při nepovedené loupeži diamantů v New Yorku. Odseděl si třiadvacet let; opravný soud ale zjistil, že řada svědectví byla zmanipulovaná a že o Rantově vině nemá dostatek důkazů, a propustil ho na svobodu. Ranta přitom od začátku tvrdil, že s případem nemá nic společného.

Internetový deník Huffington Post upozorňuje, že Rantova nevina není zcela jistá, soud pouze uznal nedostatek důkazů. Příbuzní Werzbergera, který byl vůdcem chasidských Židů a přežil koncentrační tábor v Osvětimi, jsou přesvědčeni o tom, že se Ranta na nepodařené krádeži a vraždě přinejmenším podílel.

Proti Rantovi, který byl v té době nezaměstnaný a závislý na drogách, nebyly žádné důkazy a policie podle New York Times zfalšovala četné indicie. Dvěma nebezpečným kriminálníkům například slíbila jisté úlevy, když budou proti Rantovi vypovídat. Muž, který měl být okraden, přitom trval na tom, že Ranta stoprocentně pachatelem nebyl. Nepoznali jej ani tři další svědkové. Vypovídal proti němu jen tehdy třináctiletý chlapec, nyní ale přiznal, že jej policisté navedli, koho má označit za pachatele. Skutečný vrah se v den spáchání činu v slzách přiznal své manželce. Několik dnů před Rantovým zatčením ale zahynul při honičce s policií. Vražda rabína tehdy vyvolala pobouření v politicky velmi vlivné newyorské židovské komunitě.