Nevinný muž si odseděl bezmála čtvrt století, teď je konečně na svobodě

New York - Z amerického vězení vyšel po 23 letech nespravedlivě odsouzený muž David Ranta. Za mřížemi skončil kvůli vraždě newyorského rabína, teď ale opravný soud zjistil, že řada svědectví byla zmanipulovaná a navíc neexistuje ani dost důkazů, že opravdu střílel on.

Když do soudní sítě vstoupil Ranta poprvé v poutech, ve východní Evropě právě skončil komunismus. Teď mu po 23 letech pouta sundali naposledy. Na 58letého otce čekala mimo jiné těhotná dcera, kterou naposledy viděl na svobodě jako dvouletou holčičku. „Pane Ranto. Říct, že se omlouvám za to, čím jste prošel, by bylo málo a silně nepřiměřené. Ale stejně vám to říkám. Pane, jste volný,“ prohlásila soudkyně Miriam Cyrulniková.

Propuštěný David Ranta na otázku, co chce udělat jako první věc:

„Možná už odsud sakra vypadnout.“ (Get the hell out of here, maybe.)

Ranta byl zapleten do nepovedené loupeže diamantů v Brooklynu v roce 1990, při níž přišel o život vlivný rabín Chaskel Werzberger z New Yorku. Případ jako z hollywoodského filmu na sebe dokázal strhnout pozornost ve městě, kterým tehdy jen tak nějaký zločin neotřásl.

V květnu 1991 dostal Ranta 37 a půl roku ve vězení s nejpřisnější ostrahou. Teď se ale přišlo na to, že neexistuje přímý důkaz o jeho podílu na vraždě. A taky že policie nabádala svědka, aby za vraha označil „toho s velkým nosem“.

David Ranta se vítá s rodinou
Zdroj: ČT24

Kolik lidí v amerických věznicích skončí nespravedlivě, není možné přesně určit. Jen DNA – a ta představuje jenom menšinu případů – odhalila v posledních dvaceti letech několik stovek omylů, tedy několik stovek lidí, kteří si odpykávali trest za nespáchaný zločin. A to je také hlavní argument odpůrců trestu smrti, který ale stále platí ve většině amerických států.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod