Brazilský Zelenka v sukních: Lékařka v Curitibě pozabíjela na tři stovky pacientů

Curitiba (Brazílie) – Až 300 pacientů zřejmě pozabíjela brazilská lékařka Virgínia Soaresová de Souza ve snaze uvolnit nemocniční lůžka. Obviněna je ze smrti sedmi pacientů, kterým v Evangelické nemocnici v Curitibě údajně snížila přívod kyslíku do těla z respirátoru a současně jim podala smrtící dávku léku na snížení svalového napětí.

Případ připomíná kauzu „heparinového vraha“ Petra Zelenky z havlíčkobrodské nemocnice, který v roce 2008 dostal doživotí za vraždu sedmi lidí a za deset pokusů o vraždu. Ošetřovatel pacientům v bezvědomí píchal silné dávky heparinu.

Vyšetřovatel Mário Lobato v televizním rozhovoru prohlásil, že obviněná Soaresová si „hrála na Boha“ a osobně rozhodovala, kteří z údajně nevyléčitelně nemocných pacientů mají zemřít, aby uvolnili v nemocnici lůžka. „Dvacet případů smrti již bylo uzavřeno a stále prošetřujeme téměř 300 dalších,“ citoval Lobata deník Daily Mail. Některé z předpokládaných obětí byly krátce před smrtí prý při vědomí a běžně komunikovaly. Podle Lobata v jednom z případů pacient požádal sestru o šálek vody, a když se vrátila, nalezla ho již mrtvého.

Podezřelá lékařka údajně podávala obětem lék Pavulon, který se používá při chirurgických zákrocích a uvolňuje většinu svalů, včetně dýchacích. Příjemce pak musí dostávat umělé dýchání tak dlouho, než může zase normálně sám dýchat. Brazilské ministerstvo zdravotnictví prošlo na 1 700 nemocničních záznamů za posledních sedm let a je přesvědčeno o tom, že Soaresová zavraždila nejméně 20 dalších pacientů a 300 dalších úmrtí je přinejmenším podezřelých.

Virgínia Soaresová de Souza
Zdroj: ČT24/YouTube

Soaresová de Souza, která působila rovněž jako ředitelka nemocnice na východě Brazílie, byla zatčena v únoru společně s dalšími třemi lékaři a zdravotní sestrou. Lékařčin obhájce je přesvědčen, že dokáže její nevinu. Britský list The Guardian případ srovnává s kauzou britského lékaře Harolda Shipmana, zodpovědného za smrt nejméně 215 pacientů ve věku mezi 47 a 93 roky v průběhu 25 let.