Denverský střelec chce vyměnit trest smrti za doživotí

Denver - James Holmes, který stojí před soudem kvůli loňské střelbě v kině v Denveru, se možná vyhne trestu smrti. Američan se prý k činu přizná výměnou za doživotní trest. Tvrdí to jeho právníci. Proces v zámoří opět vyvolal debatu o nutnosti regulace držení zbraní.

Pětadvacetiletý James Holmes, obviněný ze zabití dvanácti lidí při loňské premiéře filmového Batmana, stojí před soudem. Obhajoba chtěla původně stavět na tvrzení, že je duševně nemocný, teď ale otočila. Střelec by se možná mohl vyhnout trestu smrti, kdyby se sám přiznal.

Případ vyvolal diskuzi o zbraních, zpřísní se pravidla pro jejich držení?

Případ je v zámoří ostře sledovaný. Okamžitě po masakru se totiž zvedla vlna protestů za přísnější pravidla pro držení zbraní. Ledy se ale začaly hýbat až po prosincové střelbě ve škole v Newtownu, podle kritiků však špatným směrem. Namísto omezení se zbraně rozšířily právě do škol. Jižní Dakota jako první stát USA v březnu povolila učitelům nošení zbraní ve třídách. Přesně podle hlasu zbrojařské lobby. „Jediná věc, která zastaví zloducha se zbraní, je dobrý člověk se zbraní,“ přesvědčoval zákonodárce viceprezident Národní střelecké asociace Wayne LaPierre.

V Senátu a Kongresu teď sílí hlasy pro federální regulaci, nejednotné zákony v jednotlivých státech unie totiž nahrávají pašování nelegálních a neregistrovaných zbraní. Stále je ale dost států proti. „Nemyslím si, že má federální vláda právo sestavovat seznam poctivých občanů, kteří využijí svého práva držet a nosit zbraň,“ uvedl senátor za Texas Ted Cruz.

James Holmes u soudu
Zdroj: Denver Post, RJ Sangosti, Pool/AP Photo


Regulace ale podporuje stále více politiků a osobností. Mezi nimi také bývalá americká kongresmanka Gabrielle Giffordsová, politička, která se sama stala terčem šíleného střelce. „Na sérii strašných případů reagoval Kongres velice neobvyklým způsobem - neudělal vůbec nic,“ podotkla Giffordsová. Na začátku března prošel první z Obamových návrhů výborem Senátu. Jde o normu, která zakazuje lidem kupovat zbraně pro osoby, které je nesmějí vlastnit. Jestli ale předloha projde Kongresem, není zdaleka jasné.

Soud projednává trest pro Holmese (zdroj: ČT24)