Oklahomu zasáhlo kilometr široké tornádo

New York - Americký stát Oklahoma zasáhlo v neděli obří, téměř kilometr široké tornádo. Ve městě Shawnee poblíž Oklahoma City zahynul jeden člověk, minimálně dvacet dalších bylo zraněno. Tornádo vážně poškodilo tamní parkoviště mobilních domů. Dalších 19 větrných vírů udeřilo do nedělního večera v Iowě a Kansasu. Silný vítr trhal střechy domů i elektrická vedení a vyvracel stromy.

„Vítr utrhl střechu krytu, kde jsme se schovávali. Dunělo to jako vlak. Když jsme vyšli ven, uviděli jsme zničený dům, stromy a elektrické vedení,“ popisuje Cathy Talbottová.

Gigantické oko větrného víru poblíž Oklahoma City dosáhlo téměř kilometrové šířky. Nečas provázely blesky a krupobití. Z nebe se sypaly golfové míčky. Vichr převracel kamiony jako autíčka na autodráze. „Jsem zvyklý na vyvrácené stromy, ale domy většinou zůstanou stát. Teď to bylo, jako by je někdo nasypal do obřího mixeru a vytáhl ven,“ říká pilot místní televize John Welsh.

Na místa zkázy přispěchali záchranáři, aby vytáhli zraněné z trosek ještě před setměním. Mnozí zůstávají v provizorních noclehárnách.

Drama ale zdaleka nekončí. Kvůli možným mimořádně ničivým tornádům úřad vydal lidem v ohrožených oblastech naléhavé doporučení schovat se do bezpečí. Jde o součást nového systému včasného varování, vypracovaného a testovaného poté, co silné tornádo 22. května 2011 srovnalo se zemí Joplin ve státě Missouri a zabilo 158 lidí.

Nový systém je podle mluvčího meteorologů Patta Slatteryho vyhrazen pro nejsilnější povětrnostní systémy. Ty se mohou přeměnit v mohutné a kompaktní „supercely“ s velmi rychlým větrným prouděním a provázené rizikem náhlých záplav.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)