Vivat Regina - Alžběta II. televizní hvězdou

Londýn/Praha –„Upřímně jsem se zaslíbila službě lidu… Celý svůj život, celým svým srdcem budu usilovat o to, abych si zasloužila vaši důvěru,“ slíbila Britům přesně před 60 lety v den korunovace královna Alžběta II. Vůbec poprvé v historii korunovaci v přímém přenosu přenášela televize, i když to tak královna původně vůbec nechtěla. Alžběta II. během šesti desítek let své vlády Brity přesvědčila o tom, že slibu věrně sloužit britskému lidu dostála.

Britové ctí svoji královnu jako symbol a popisují ji jako ženu oddanou svému poslání, panovnici obrovských zkušeností a překvapivě i smyslu pro humor. Přitom za její vlády se toho tolik změnilo. „Snad jen počasí zůstalo stejné,“ píše The Daily Telegraph.

Královna zažila od nástupu na trůn celkem 12 premiérů. Byla svědkem rozpadu britského impéria, ale i renesance jeho vlivu. Velká Británie za doby její vlády prožila doslova sociální revoluci, počet obyvatel se téměř zdvojnásobil. Britové už dávno nejsou národ bělošských křesťanů. Společnost je rozmanitější a tolerantnější. Zatímco v době nástupu královny by putovali homosexuálové za mříže, teď se v Británii jedná o tom, že budou moci uzavírat manželství. Jen královna jako by byla pro Brity přetrvávající jistotou. Alžběta II. dokázala po krizi v 90. letech znovu vzkřísit lesk monarchie a i po 60 letech vlády stále zůstává v čele země bezúhonná a respektovaná.

Alžběta II. nastoupila na britský trůn 6. února 1952 po náhlé smrti svého otce, krále Jiřího VI. Původně přitom nejmocnější ženou britské monarchie vůbec být neměla. Jiří VI. se stal králem až po překvapivé abdikaci svého staršího bratra Eduarda VIII., který se vzdal britské koruny, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou.

Alžběta koupala děti s korunou na hlavě 

Po smrti otce se Alžběta ujala vlády, zároveň se začala připravovat i její korunovace, která se nakonec uskutečnila 2. června následujícího roku (1953). Na korunovaci zavzpomínal i Alžbětin nejstarší syn, tedy přímý následník trůnu, princ Charles. Pamatuje si, jak jeho matka před slavností trénovala s více jak dvoukilovou korunou na hlavě. „Jednou máma přišla, když jsme se jako děti koupaly. Na hlavě měla korunu, trénovala její nošení. Bylo to docela legrační,“ řekl v rozhovoru pro BBC. Charles si také vybavil, jak krásně v den korunovace jeho matka vypadala. Zřejmě i díky poctivému tréninku měla tehdy s korunou na hlavě krásné držení těla. 

Korunovace - počátek éry televizního vysílání 

Už více než devět století jsou britští panovníci korunováni ve Westminsterském opatství. Ceremoniál, který je především církevním obřadem, pak tradičně vede arcibiskup z Canterbury. Ani korunovace Alžběty II. nebyla výjimkou. Přece jen ale v něčem výjimečná byla. Korunovaci vůbec poprvé natáčela televize. 

Ještě nikdy v historii tento slavnostní akt nevidělo tolik lidí najednou. Díky televizní obrazovce jej sledovalo nejen 20 milionů lidí v Británii, ale i další desítky milionů ve zbytku světa. Diváky přitom ohromily detaily, jaké dokázala televize zprostředkovat. „Je úžasné, že jsme mohli v televizi rozeznat i manžetové knoflíčky Winstona Churchilla,“ rozplýval se nad televizním přenosem britský tisk. Přímý přenos z korunovace odstartoval novou éru vysílání. Právě tahle událost byla jednou z příčin, že televize nakonec prorazila po celém světě. 

Korunovace přitom původně v televizi na přání královny vůbec být neměla. Už když vypukly přípravy na tento slavnostní akt, jednou z nejdůležitějších otázek bylo, zda pustit dovnitř Westminsterského opatství kamery. Alžběta byla nejprve proti. Obávala se, že by celý svět sledoval při korunovaci každý její pohyb a kamery by mohly nemilosrdně zachytit i její případné chyby. 

Když ale dvůr v říjnu 1952 oznámil záměr nevpustit dovnitř opatství kamery, zvedla se vlna nevole. Protestovala BBC, která měla na událost práva, a proti byla i veřejnost, která jasně dala najevo přání sledovat korunovaci v přímém přenosu. Královna nakonec hlasu lidu podlehla, vymínila si ovšem, že ji kamery nebudou zabírat v detailu při svatém přijímání a pomazání. To byla pro ni totiž chvíle, kterou chtěla sdílet jen s Bohem. 

Královna po korunovaci mává lidu z balkonu Buckinghamského paláce
Zdroj: ISIFA/Keystone/Getty Images

Nic se nepokazilo, až na pukrle

Během korunovačního ceremoniálu Alžběta pronesla přísahu, že bude dodržovat zákony svých národů a vládnout anglikánské církvi. Pak přijala žezlo a jablko a na hlavu korunu svatého Edwarda z ryzího zlata. Královniny obavy z toho, že kamery zachytí nějakou její chybu, byly nakonec liché. Tříhodinovou ceremonii zvládla až na malinkou chybičku bravurně. Zapomněla pouze na jedno pukrle, které měla udělat i s družičkami. Toho si ale sotvakdo všiml.

V samotném Westminsterském opatství přímo sledovalo korunovaci 420 hostů, včetně představitelů vlády, parlamentu a církve. V ulicích Londýna pak královnu oslavoval přes milion lidí. Po obřadu ve Westminsterském opatství Alžběta II. i s manželem, princem Philipem, a dětmi zamávala lidu z balkonu Buckinghamského paláce. Přítomní tolik jásali, že museli vylézt ven hned šestkrát. Když se pak za královnou zavřely venkovní dveře, unaveně se zhroutila na pohovku a pronesla: „To bylo báječné. Nic se nepokazilo.“

60. výročí korunovace

Británie si připomíná výročí korunovace různými akcemi. Nejenže jsou k dostání nejrůznější suvenýry připomínající toto jubileum, konají se i výstavy, koncerty, televize připravují speciální vysílání. Vystaven bude i britský královský trůn. Oslavy pak vyvrcholí 4. června slavnostní bohoslužbou ve Westminsterském opatství, které se osobně zúčastní i královna a další členové královské rodiny.

Přestože je královna Alžběta II. respektovanou panovnicí, je taky člověkem z masa a kostí. Je ženou, matkou, babičkou, milovnicí psů a koní, módní ikonou nebo třeba fanynkou moderních technologií. Podívejte se, čím vším žije královna.