Nor odsouzený v Kongu k smrti spáchal sebevraždu

Kinshasa - Bývalý norský voják Tjostolv Moland, který byl předminulý týden nalezen mrtvý v konžské věznici, spáchal sebevraždu. Ukázala to pitva, kterou provedli vojenští lékaři. Molanda v roce 2009 v Kongu uvěznili společně s Norem anglického původu Joshuou Frenchem a oba kvůli údajné vraždě a špionáži odsoudili k trestu smrti. Konžská demokratická republika ale Norsku slíbila, že dvojici nepopraví. Oslo se navíc pokoušelo dostat je do vlasti.

Konžské úřady spekulovaly, že spoluvězni, kteří byli na žádost Norska v jedné cele, spolu měli napjaté vztahy. Nevylučovaly ani to, že se Moland stal obětí vraždy. „Vyšetřování ukázalo, že Moland spáchal sebevraždu a že ji spáchal oběšením,“ oznámil dnes mluvčí konžské armády Munkuto Kiyana.

Oba bývalé norské vojáky soud v září 2009 shledal vinnými z vraždy řidiče terénního vozu. Zároveň byli usvědčeni ze špionáže pro Norsko. Oba obvinění odmítali a norská vláda ujišťovala, že špiony nebyli. Podle konžské vlády muži do země vstoupili ilegálně ze sousední Ugandy.