Na pekingském náměstí se umíralo. Do davu vjelo auto

Peking - Čínská policie pátrá po možných vinících včerejšího incidentu na pekingském náměstí Nebeského klidu. Auto tam prorazilo zábrany, najelo do davu a začalo hořet. Pět lidí zemřelo a 38 je zraněných. Podezřelí pocházejí podle úřadů z neklidné oblasti Sin-ťiang na západě země. Mělo se jednat o sebevražedné atentátníky.

Policie sdělila, že sportovní automobil v pondělí vyjel na severním konci náměstí ze silnice, přelétl přes bariéry a po nárazu se vznítil. Strhl přitom několik chodců. Úřady zatím oficiálně nesdělily, jestli šlo o nehodu, nebo útok. Mezi pěti mrtvými jsou i tři lidé, kteří se nacházeli v autě.

Úřady mají údajně podezření, že se jednalo o úkladný sebevražedný útok. Předpokládaný atentát byl spáchán jen krátce před klíčovým listopadovým plenárním zasedáním ústředního výboru Komunistické strany Číny. Očekává se, že 205 členů výboru na zasedání začínajícím 9. listopadu odhlasuje zásadní ekonomické reformy. 
 
Za incidentem mohli stát Ujguři

Několik hodin po incidentu vydala policie upozornění, ve kterém se místních hoteliérů ptá na podezřelé hosty. Jmenovala v této souvislosti dva podezřelé, o kterých tvrdí, že jsou z čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Na základě jejich jmen lze podle Reuters usuzovat, že jde o etnické Ujgury, tedy příslušníky muslimské menšiny z této oblasti na západě Číny.

Incident na náměstí Nebeského klidu
Zdroj: ČT24

V regionu Sin-ťiang je trvalé napětí mezi muslimskými Ujgury a Chany, kteří jsou většinovým etnikem v Číně a do oblasti se ve velkém stěhují. „V pondělí se udál velký případ,“ stojí podle britského zpravodajského serveru BBC v policejním upozornění, které také obsahuje informace o čtyřech poznávacích značkách ze Sin-ťiangu.

Podle nejmenovaných zdrojů muži čelí podezření, že v autě zapálili hořlavý materiál. „Nebyla to žádná nehoda. Džíp prorazil bariéry a vřítil se do chodců. Ti tři muži neměli v plánu z místa uprchnout,“ konstatoval zdroj agentury Reuters.

Náměstí není tak dobře chráněno, jak se předpokládalo

Na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 demonstrovaly desetitisíce lidí za demokratické reformy. Demonstrace tehdy skončily zákrokem armády. Prostory náměstí by v současnosti měly patřit k nejlépe střeženým v zemi. Někteří uživatelé čínských sociálních sítí ale poukázali na to, že pondělní incident toto tvrzení zpochybnil.

Reportáž Kataríny Fagošové (zdroj: ČT24)