Přehodnocení vztahů s Kubou je nutné, říká Obama

Miami - Spojené státy uvalily na komunistickou Kubu před více než půl stoletím embargo, které je stále v platnosti. Barack Obama nicméně nyní prohlásil, že možná nastal čas k přehodnocení tohoto postoje. Obama také rovněž řekl, že Washington začíná vidět změny, k nimž na ostrově po odstoupení Fidela Castra dochází.

Spojené státy v roce 1961 přerušily diplomatické vztahy s Kubou a již následující rok zahájily hospodářské embargo. To je dlouhodobě terčem mezinárodní kritiky a OSN ho v říjnu už po dvaadvacáté v hlasování odsoudila.

Sám Obama před svým nástupem do úřadu uvedl, že by chtěl změnit nepřátelské americko-kubánské vztahy. Jeho dosavadní snahy jsou ale spíše zklamáním pro kubánskou vládu, která doufala, že se americký prezident bude více zasazovat o zrušení embarga.

Barack Obama:

„Je třeba si uvědomit, že Castro se dostal k moci v době, kdy jsem se narodil. Představa, že politika zavedená v roce 1961 bude efektivní i dnes, v době internetu, nedává smysl.“

Komunistický diktátor Fidel Castro ze zdravotních důvodů předal moc na Kubě svému bratrovi Raúlu Castrovi, který začal přijímat postupné reformy. Americké úřady letos změnily vízovou politiku vůči Kubě a usnadnily cestování řadových Kubánců do USA. Americká vláda v poslední době rovněž obnovila jednání s Havanou o poštovním spojení a migraci.