Princ Harry v doprovodu veteránů bez končetin vyráží dobýt Jižní pól

Londýn – Britský princ Harry si díky několika skandálům získal pověst bouřliváka. Na jednu party dorazil v nacistické uniformě, na divokém večírku během pobytu v USA se zas nechal vyfotit nahý. Taky ale sloužil v Afghánistánu a naplno se věnuje charitě. S dobročinností souvisí i jeho nejnovější dobrodružství – v doprovodu válečných veteránů, kteří v bojích přišli o končetiny, se pokusí dobýt Jižní pól.

Harryho skupina se vydala z Londýna na dlouhou cestu. A jak jinak než za zběsilého cvakání fotoaparátů. Samotná expedice má ale pozornost médií přesunout na ostatní členy výpravy. „S tím, jak válka v Afghánistánu končí a tihle lidé už neplní zprávy, připomínáme touhle cestou, že je musíme dál podporovat,“ prohlásil Harry na slavnostním startu cesty.

„Je pro to jen jeden důvod, a to posílit povědomí o zraněných a nemocných v armádě i mezi civilisty,“ řekl princ o charitativní akci pořádané dobročinnou organizací Walking With The Wounded (Jdeme se zraněnými), jejíž je patronem. Expedice má podle něj dokázat, že i "přes ztrátu nohy či ruky nebo navzdory jakékoli nemoci můžete dokázat dost dobře cokoli, pokud si to dáte za cíl".

Soutěžící budou muset v náročných klimatických podmínkách zdolat 335 kilometrů. Předpokládá se, že za den urazí 14 až 19 kilometrů. Je to sice charita, zároveň jde taky o prestiž. O to, kdo jako první dorazí na pól, soutěží týmy Velké Británie, Spojených států a Commonwealthu. A před každým závodem je klíčový trénink. Jeho součástí byla příprava v obřím mrazáku nebo pobyt na drsném Islandu.

Členové expedice tréninkově nocovali v mrazáku
Zdroj: ČT24

Uspět chce i Duncan Slater. V Afghánistánu pod jeho autem vybuchla mina a přišel o obě nohy. Doktoři mu říkali, že už nebude chodit. Teď je prvním člověkem s dvojitou amputací, který se pokusí dobýt jižní pól. „Náš poradce říkal, že se nikdo na jižní pól nedostane s jedním párem ponožek. Odpověděl jsem, ne ne, myslím, že já ano,“ žertuje Slater.

Harry v neděli odlétá se svou skupinou do Kapského Města a odtud pak o dva dny později do Antarktidy, kde závodníky čeká aklimatizace. V sobotu 30. listopadu se pak týmy vydají k Jižnímu pólu. Dorazit by k němu měly kolem 16. prosince.

Pokus o dobytí Jižního pólu není pro Harryho prvním velkým dobrodružstvím s charitativním nádechem. Poprvé ale může uspět. Výstup na Mount Everest mu překazily vojenské povinnosti a expedici na severní pól musel opustit kvůli svatbě bratra Williama.

Reportáž Václava Černohorského (zdroj: ČT24)