Lajčák k úspěchu Kotleby: Politici by měli lidem víc naslouchat

Bratislava - Slovensko potřebuje sebereflexi, míní slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Podle něj je nutné, aby se politici přestali soustředit na boj mezi pravicí a levicí a místo toho začali víc naslouchat lidem. Lajčák to uvedl v souvislosti s úspěchem pravicového extremisty Mariana Kotleby, který zvítězil v přímé volbě předsedy Banskobystrického kraje. Podle Lajčáka je nyní politickou prioritou ochrana demokracie. Ministr se na pražském Žofíně zúčastnil dnů Spojených států a Evropské unie. Nejen o extremismu s Lajčákem mluvila redaktorka ČT Veronika Pitrová.

Lídr ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko Kotleba, který v minulosti organizoval protiromské pochody, se stal županem Banskobystrického kraje. „Je to pro mě v první řadě šok. Ten trend směrem k nacionalismu a xenofobii je v Evropě znát. Dosud jsem se ale domníval, že Slovensko je mimo. Komunální volby ovšem ukázaly, že tomu tak není. Slovensko potřebuje sebereflexi,“ konstatoval Lajčák.

K úspěchu extremisty napomohlo podle něj chování politiků, kteří se věčně soustředí jen na své programy a na boj mezi pravicí a levicí. „Neuvědomují si, že jsou chvíle, kdy je třeba se spojit. Ochrana demokracie musí být důležitější než cokoli jiného,“ podotkl Lajčák. Právě to na Slovensku ale chybí.

Další věcí je, že politici by měli poslouchat lidi, co říkají. To se ovšem moc neděje. „Když lidé nedostávají odpovědi na své otázky ze strany vlády a parlamentu, tak jdou za tím, kdo jim ty odpovědi dá,“ poznamenal Lajčák s tím, že často jde o prázdné sliby, než na to ale občané přijdou, existují už značné škody.

Marian Kotleba
Zdroj: Eliáš Majo/ČTK

Slováci stále válčí s krizí

Podle Lajčáka by ke zlepšení situace na Slovensku pomohlo, kdyby se země už konečně dostala z krize. „Je třeba, aby ekonomika začala fungovat a hlavně růst, aby se tvořila nová pracovní místa a byly peníze na sociální programy,“ řekl v ČT. Důležité je ale i obnovit potřebnou důvěru Slováků v demokraticky zvolené instituce.

Extremista Kotleba porazil na středním Slovensku dosavadního krajského předsedu Vladimíra Maňku (Smer) v poměru 55,5 procenta ku 44,5 procenta hlasů. Kotlebu tedy volilo o 14 tisíc lidi více než jeho protikandidáta.

Vše vyřešíme jednoduše a rychle, tvrdí Kotleba

V Banskobystrickém kraji je dlouhodobě nadprůměrně vysoká nezaměstnanost. V regionu jsou i okresy, ve kterých se podíl lidí bez práce pohybuje až kolem 30 procent. Kraj má na Slovensku také největší počet obcí s romskou komunitou. Kotleba přitom v kampani sliboval jednoduché a rychlé řešení potíží. „Všechno děláme pro Slovensko, pro Slováky, pro obyvatele SR bez ohledu na národnost. Pro slušné lidi,“ konstatoval extremista.

Marián Kotleba
Zdroj: ČT24

Kotleba se nechvalně proslavil vystupováním v nacistických uniformách a extremistickými projevy, kvůli nimž byl několikrát žalován, ale i protiromskými výpady. Netají se svými sympatiemi k válečnému Slovenskému státu, jenž byl pod vlivem nacistického Německa. „Mým politickým vzorem je Andrej Hlinka,“ říkal v kampani (více o úspěchu Kotleby ve volbách čtěte zde).

V roce 2009 ve volební kampani na župana Kotleba vydal leták se slibem, že „odstraní nespravedlivé zvýhodňování nejen cikánských parazitů“. Byl obžalován za hanobení národa, rasy a přesvědčení. Soudy ale konstatovaly, že žaloba je neodůvodněná.

Exkluzivní rozhovor s Miroslavem Lajčákem o extremismu (zdroj: ČT24)