Krejčíř neuspěl ani na druhý pokus: Propuštění na kauci se nekoná

Johannesburg - Vrchní soud v Johannesburgu zamítl žádost zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře o propuštění z vazby na kauci. Tu jeho právníci podali minulý týden ve snaze zvrátit prosincové rozhodnutí soudu nižší instance, který Krejčířovu žádost rovněž zamítl. Jihoafrická policie podnikatele zatkla na konci listopadu loňského roku kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu. Krejčíř všechna obvinění odmítá, jeho právníci oznámili, že se kvůli dnešnímu verdiktu v pátek obrátí na nejvyšší odvolací soud v Bloemfonteinu.

Podle jihoafrického tisku Krejčířův advokát Francois Roets novou žádost odůvodnil tvrzením, že pětačtyřicetiletý podnikatel splňuje podmínky pro propuštění a nehrozí jeho útěk ze země, neboť by v takovém případě přišel o 60 milionů randů (zhruba 113 milionů Kč). Soudkyně Leoni Windellová dnes ale souhlasila s názorem soudu nižší instance, že v případě Čechova propuštění na kauci hrozí, že bude ovlivňovat svědky a že může utéct z Jihoafrické republiky. Johannesburskému soudu nižší instance Krejčíř nabízel, že složí kauci 50 000 randů (94 000 Kč).

Krejčíř se dnešního slyšení neúčastnil, v soudní síni však byla jeho manželka, syn a matka, které ve středu okresní soud pro Prahu-západ uložil pokutu 15 000 Kč za to, že se opakovaně bez omluvy nedostavila k podání svědecké výpovědi.

Policie dnes mezitím pozatýkala nejméně tři lidi, kteří měli podle ní za úkol zlikvidovat policejního vyšetřovatele zabývajícího se Krejčířovým případem a také soukromého detektiva Paula O'Sullivana, který se sledování Čechových aktivit v JAR věnuje dlouhodobě. Zatčeni byli dva muži a žena.

Jedním ze zatčených je dlouhodobě hledaný podezřelý z únosu a pokusu o vraždu ve stejném případu, kvůli kterému je Krejčíř ve vazbě. Policie zadržela také tři auta, pušku a dvě pistole. Podle policejního představitele Solomona Makgaleho se vraždy měly odehrát dnes.

Jde tak údajně o zásadní průlom, který pomůže dovést tažení proti Krejčířovi do zdárného konce. Zadržení budou v brzké době předvedeni před soud. Makgale očekává, že budou ještě zatčeny další osoby.

V Česku pravomocně odsouzený podnikatel byl v JAR zatčen spolu se třemi Jihoafričany. Vyšetřovatelé je viní, že unesli a mučili bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (48 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Zatímco Krejčířovu žádost o propuštění magistrátní soud v Johannesburgu 13. prosince zamítl, ostatní obviněné na kauci pustil. Po zatčení Čechovi soud povolil převoz z vazby do soukromé nemocnice kvůli jeho údajně vážným zdravotním problémům. Nyní je podnikatel ve vězeňské nemocnici.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesunul se tam se Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl mezitím pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Jiří Hynek o kauze Radovana Krejčíře (zdroj: ČT24)