Zákaz Dieudonného kontroverzního vystoupení nakonec platí

Paříž – Snahy francouzské vlády znemožnit komikovi Dieudonnému vystupování nakonec vyšly. Státní rada, která vykonává v zemi funkci nejvyššího administrativního soudu, potvrdila úřední zákaz dnešního představení, které je podle ministerstva vnitra rasisticky a antisemitsky zabarvené. Rozhodnutí přišlo pouhé dvě hodiny před zahájením představení, na které si ve městě Nantes zakoupilo vstupenky přes 6 tisíc lidí. Komik se navíc brání a tvrdí, že zákaz omezuje svobodu projevu.

Prezident Francois Hollande a ministr vnitra Manuel Valls před zahájením turné vyzvali starosty a prefekty, aby Dieudonnému zabránili ve svých městech vystupovat. Prý by svou kontroverzní show mohl narušit veřejný pořádek. V minulosti totiž Dieudonného odpůrci zranili mladou dívku. Vallsovi se nelíbí ani obsah performance. „V minulých dnech ve svém představení opakoval poznámky, které mají rasistický a antisemitský charakter,“ vysvětlil ministr (čtěte víc).

Tak pozor, já věřím v existenci plynových komor, věřím v ní hodně moc. Už proto, že je to povinné."

– z představení Mahmoud (zdroj: YouTube)

Starostové výzvu prezidenta a ministra vnitra vyslyšeli a některé štace jeho turné po Francii s názvem Le Mur (Zeď) opravdu zrušili. Bylo mezi nimi i zahajovací představení, které bylo naplánováno na dnešní večer v Nantes.

Vedení departementu Loire-Atlantique, kam Nantes spadá, začátkem týdne na doporučení vlády představení plánované na dnešní večer zakázalo. Komik se proti tomu ale odvolal a administrativní soud v Nantes mu dnes dal za pravdu a zákaz zrušil. Ministerstvo vnitra se však ihned odvolalo ke státní radě, která zrušila rozsudek soudu nižší instance a zákaz definitivně potvrdila.

Natěšení šestitisícového davu se rázem změnilo v rozhořčení. „Není to rasista, mluví jen o politice a říká svoje názory, a to je pro ně problém,“ konstatovala komikova fanynka Emmanuelle Fandiová. Vláda ale uvítala rozhodnutí rady jako „vítězství republiky“. „Není možné tolerovat antisemitismus, rasismus, to by nebyla Francie,“ prohlásil Valls. Turné má nyní pokračovat v dalších městech - Francie proto s napětím očekává, jak dopadnou soudní bitvy tam.

Jean-Marc Ayrault, francouzský premiér

„Nemůžeme přijmout, aby se v naší společnosti projevilo sebemenší zalíbení v antisemitismu - který je tak vzdálený našim hodnotám a principům.“

Francouzská justice zakázala vystoupení kontroverzního komika (zdroj: ČT24)

Ať už mají politici na Dieudonného smysl pro humor názor jakýkoliv, jeho představení byla beznadějně vyprodaná. Někteří analytici interpretují zájem o jeho vystoupení jako projev narůstajícího antisemitismu. Sám Dieudonné se za antisemitu nepovažuje. Humor a svoboda slova by však podle jeho názoru neměly mít žádné hranice.

Sedmačtyřicetiletý humorista a politický aktivista už si kvůli svým replikám vysloužil několik soudních verdiktů. Nevoli vyvolalo také jeho gesto, při němž napřímí pravou paži k zemi a levou přiloží na rameno. Tvrdí, že tím vyjadřuje odpor vůči vládě. Řada židovských organizací v tom ale vidí jen obrácený nacistický pozdrav. S obavami sledují, jak gesto přebírají další celebrity – fotbalista Nicolas Anelka ho dokonce použil, aby oslavil svůj gól v anglické lize.