Za antisemitské narážky čelí francouzský komik zákazům představení

Paříž – Francouzská vláda vytáhla do boje proti zřejmě nejrozporuplnější postavě tamního šoubyznysu. Komik Dieudonné už si kvůli svým antisemitským výpadům vysloužil několik soudních verdiktů, ani v novém představení si však nebere servítky. Prezident François Hollande a ministr vnitra Manuel Valls dokonce vyzvali starosty a prefekty, aby mu zabránili ve svých městech vystupovat. Prý by svou kontroverzní show mohl narušit veřejný pořádek.

Dieudonné – podle kritiků antisemita, podle svých slov bojovník proti rasismu – je snad nejnadanějším komikem své generace. A také nejprovokativnějším – sám se například prohlašuje za fanouška bývalého íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Francouzské vládě už ale došla s jeho nevybíravými vtipy trpělivost. Ministr vnitra Manuel Valls vyslal do provincií oběžník, ve kterém žádá místní samosprávy, aby rušily komikova představení kvůli hrozbě nepokojů. V minulosti totiž Dieudonného odpůrci zranili mladou dívku. Ministrovi se nelíbí ani obsah performance. „V minulých dnech ve svém představení opakoval poznámky, které mají rasistický a antisemitský charakter,“ vysvětlil Valls.

„Tak pozor, já věřím v existenci plynových komor, věřím v ní hodně moc. Už proto, že je to povinné.“

– z představení Mahmoud (zdroj: YouTube)

Přesto, nebo možná právě proto, jsou Dieudonného představení vyprodaná. Diváci si ale vůbec nemůžou být jistí tím, že show uvidí. Starostové totiž výzvu prezidenta Françoise Hollanda a ministra vnitra vyslyšeli a první tři štace jeho turné po Francii zrušili.

„Zrušení představení je cenzorský zásah. Pokud k žádným nepokojům nedojde, je to jen snaha zakázat nepohodlného umělce,“ hájí Dieudonného jeho právník Jacques Verdier.

Problém by mohlo mít i Dieudonného domovské divadlo v Paříži, které chce uzavřít socialistická kandidátka na starostku. Sama ale uznává, že to bude těžké. Scéna je totiž soukromá a nepobírá žádnou státní podporu.

Někteří analytici interpretují zájem o vystoupení kontroverzního komika jako projev narůstajícího antisemitismu. Sám Dieudonné se za antisemitu nepovažuje. Humor a svoboda slova by však podle jeho názoru neměly mít žádné hranice.

Komik provokuje taky gestem, kdy napřímí pravou paži k zemi a levou přiloží na rameno. Tvrdí, že tím vyjadřuje odpor vůči vládě. Řada židovských organizací v tom ale vidí jen obrácený nacistický pozdrav. S obavami sledují, jak gesto přebírají další celebrity. Fotbalista Nicolas Anelka ho dokonce použil, aby oslavil svůj gól v anglické lize.

„Víme, co by Anelka – stejně jako další významné postavy fotbalu – mohl znamenat pro mládež, jaký vliv by to mohlo mít,“ neskrývá svoje obavy Sabrina Goldmanová, právnička protirasistického sdružení Licra.